Kako smanjiti prisustvo pčela u bazenu: 4 korisna saveta

by | July 6, 2023
Kako smanjiti prisustvo pčela u bazenu: 4 korisna saveta

Da biste smanjili prisustvo pčela u bazenu i privukli ih na druge lokacije u dvorištu, možete preduzeti nekoliko koraka. U nastavku pogledajte detaljnije opise ideja.

Saveti za držanje pčela podalje od bazena

Posadite biljke koje privlače pčele na drugim mestima u dvorištu

Jedan od načina da pčele ostanu podalje od bazena jeste da stvorite cvetnu gozbu na drugim delovima dvorišta. Posadite biljke koje su bogate nektarom i privlače pčele. Pčele obično preferiraju ravne, otvorene cvetove kao što su dalije, suncokreti, ehinacea. Držeći ove biljke udaljene od bazena, pčele će biti usmerene na druge izvore hrane.

Košnice za pčele

Kutak za pčele može biti odličan način da privučete pčele na udaljeno mesto u dvorištu i držite ih dalje od bazena. Možete ga napraviti  koristeći reciklirane predmete poput kartona za mleko, konzervi, plastičnih cevi i flaša. Napunite ove predmete manjim papirnim cevima, šupljim stabljikama ili trskom kako bi pčele imale mesta. Takođe možete kupiti gotove košnice koje možete postaviti u dvorištu. Važno je da obezbedite ventilacione otvore kako biste sprečili pojavu buđi i održali materijale suvim.

Držite hranu u blizini bazena pokrivenom

Kako biste smanjili privlačnost hrane za pčele, važno je držati hranu koju pripremate blizu bazena pokrivenom. Ograničite pristup pčelama tako što ćete držati otvorene pakete hrane zatvorenim kopčama. Za pokrivanje hrane možete koristiti mrežaste tkanine. Takođe, možete koristiti poklopce za posude ili posude od elastične tkanine kako biste obezbedili zatvoreno okruženje za hranu. Na taj način, pčele će biti manje privučene hranom koja se nalazi blizu bazena.

Dvorište bez insekata: 6 biljaka koje odbijaju štetočine

Držanje pčela podalje od bazena pomoću fontanice

Da biste pčele privukli na drugo mesto u dvorištu,možete postaviti posebnu stanicu sa vodom udaljenu od bazena. Jedna ideja je da postavite fontanu na solarni pogon koja će obezbeđivati svežu vodu za pčele. Ova fontana treba da ima nežan mlaz vode koji će održavati svežinu vode i istovremeno obeshrabriti komarce od razmnožavanja. Dodavanje nekoliko kamenova ili plutajućih predmeta pružiće pčelama mesta za odmor dok piju vodu. Ova stanica za može biti interesantan izvor za pčele i držati ih dalje od bazena.

Preduzimanje ovih koraka može biti korisno kako biste smanjili prisustvo pčela u bazenu i preusmerili ih na druge izvore hrane i vode u dvorištu. Važno je imati na umu da su pčele važni oprašivači i da je njihovo prisustvo od vitalnog značaja za održavanje ekosistema. Ove mere takođe doprinose lepoti i interesu vašeg dvorišta, stvarajući cvetnu i živopisnu atmosferu.

 


Borjana Božić

victorass88/gettyimages