Saveti za veličanstveno zelenilo na terasi

by | July 1, 2023
Zelenilo na terasi

Kada uređujete terasu, postoji mnogo načina da ulepšate zelenilo na terasi, živopisno cveće i mirisno bilje. Otkrivamo vam savete za najlepše prikaze.

Saveti za veličanstveno zelenilo na terasi

Upoznajte svoj prostor: Analizirajte izloženost suncu, ali i smer vetra da biste znali koje sorte da uzgajate. Nekim biljkama je potrebno šest sati sunca dnevno, dok druge mogu uspevati sa mnogo manje.

Zemljište je sve: Sasvim je u redu uštedeti novac za saksije i koristiti povoljnije modele. Ali investicija koju ne smete zanemariti je kvalitetno zemljište obogaćeno organskim kompostom bez treseta.

Jedna biljka po saksiji: Kada imate mali balkon, može biti primamljivo da zasadite što više biljaka u jednu saksiju. Ali nemojte! Dajte prostora i posadite samo jednu biljku po saksiji. Ne samo da estetski bolje izgleda, već je i bolje za vaše biljke.

Koristite vertikalni prostor: Iskoristite svoj ograničeni prostor na najbolji način koristeći svoje zidove i balkonske ograde. Postavite svoje biljke vertikalno koristeći jake bambusove štapove i kanap tako da rastu vertikalno i da ne optereti vaš podni prostor.

Mini kulinarska bašta

Ako ste strastveni kuvar i ljubitelj domaćih koktela, pretvorite svoj balkon u kulinarsku baštu iz snova. Sada će vaša umeća u kuhinji doći još više do izražaja zahvaljujući svežim listovima nane ili grančici ruzmarina.

Zelenilo na terasi: Jarki podovi

Da bi vaše zelenilo došlo do izražaja, pomozite mu postavljanjem poda na terasu u jarkim ili kontrasnim bojama.

Trpezarija na otvorenom

Jedina stvar koja je bolja od zelenila na balkonu je trepazarija na otvorenom. Zar ima išta lepše od ručavanja sa porodicom uz povetarac? Uz takvo uređenje terase osećaćete se kao da ste u apartmanu uz obalu mora.

Dekorativne merdevine

Sistem polica u stilu merdevina i sadilice uz ogradu čine da vaš balkon izgleda zelenije ali ne i pretrpano jer je sve savršeno organizovano. Uzgajanje bilja, cveća i drugih biljaka postaje jednostavnije kada ih slažete umesto da ih širite po podu balkona.

Zelenilo na terasi: Živi zid

Živi zidovi pružaju zelenilo koje nije potrebno za održavanje. Nije potrebno mnogo baštovanstva, ali postavka vam i dalje daje zeleni prostor koji će učiniti vaš balkon vedrijim.

Kombinacija biljaka i saksija

Minimalisti takođe mogu da drže bašte na balkonima. Ne morate da pravite mini staklenik da biste iskoristili prednosti okruženja biljkama. Nekoliko pažljivo odabranih kontrastnih saksija može napraviti ogromnu razliku i ipak doneti zelenilo u prostor.

Maksimalizam

Ponekad je više više. Treba vam dokaz? Pogledajte ovu terasu. Zajedno sa visećim stolicama, smelim tepihom i puno zelenila koje podiže raspoloženje, to je san maksimaliste.

Romantično osvetljenje

Želite da uživate u svom balkonskom vrtu u bilo koje doba dana? Onda je važno da imate dovoljno svetla da biste ga mogli koristiti i u večernjim časovima za postizanje romanitčnog ambijenta.

 

 


Miljana Momirović

pxel66/GettyImagesPlus