Sjajne ideje za savršenu baštu

by | May 18, 2023
Sjajne ideje za savršenu baštu

Pogledajte ove sjajne ideje za savršenu baštu i inspirišite se. Lepo vreme je stiglo, a zatvoren prostor doma zamenjen je udobnom i opuštajućom baštom. 

Ovih nekoliko ideja pomoći će vam da uredite svoje dvorište tako da ćete u njemu uživati. Budite okruženi zelenilom, cveće, i prijatnom atmosferom koju ste sami stvorili uređenjem svoje bašte. Ispred vas su ideje za savršenu baštu!

Sjajne ideje za savršenu baštu

Ugao u dvorištu okružen biljkama

Ugao ili kutak za sedenje u bašti okružen biljkama stvara idiličnu, prijatnu i privatnu atmosferu. Saksije na zidu, ogradi, cveće u travi i žbunovi doprinose veseloj i opuštajućoj atmosferi. Zelenilo u bašti je glavna stvar. Uživajte u svežini koju vam bilke poklanjaju. Ukoliko nemate ideju kako da napravite ovaj kutak, iskoristiti letvice da postavite cveće na njih ili koristite viseće saksije ispunjene visećim biljem.

Biljke koje se penju

Sigurno ste nekada videli kuću obloženu biljkama koje se penju uz kuću. One su sjajan način da dodate još zelenila svojoj bašti. Budite strpljivi dok one budu rasle. Veštačke biljke nisu pristupačne, a i zašto biste ih kupovali kada možete sami da ih posadite. Dobro odaberite sortu koja vam se dopada i posavetujte se sa stručnjakom oko toga gde može da raste.

Piknik u bašti

Za malo sofisticiranosti i romantike, trpezarija na otvorenom u stilu piknika može biti prava dekoracija.

Dodajte malo boje

Ukoliko ste kutak za boravak u bašti organizovali uz zid, onda je pravo vreme da taj zid obojite nekom veselom bojom. Ukoliko umesto zida imate ogradu, ovo je vreme da je ofarbate. Umesto ograde možete korisiti i prirodnu trsku koja vam poklanja privatnost.

Osvetljenje kao najvažniji deo

Možete se odlučiti za jednostavne lampe, fenjere, solarne svetiljke. Šta god da izaberete doprineće večernjoj atmosferi. Preporuka je da stavite nekoliko manjih sijalica. Solarne lampe su odličan izbor jer preko dana prikupljaju svetlost koju emituju tokom toplih letnjih noći.

Ideje za baštu: Platforma za sedenje

Bilo da je pravite od drveta, letvica ili betona, potrudite se da je organizujete tako da na njoj ima dosta mesta i da bude udobna. Ovo je terasa koju ćete koristiti svakodnevno, a uz samo malo truda na njoj ćete dobiti fantastičan odmor.

Najbitnije elemente istaknite bojom

Saksije, kofa za zalivanje cveća, česma, stolice, bokal vode – sve su to detalji koje redovno viđamo u bašti. Istaknite ih omiljenom bojom i unesite malo razigranosti u zelenilo.

Kako vam se sviđaju ove ideje za baštu?


Jovana Jevtić

Kristin Mitchell/Getty Images Plus