U inat zimskom sivilu: virtuelna tura kroz zelene predele

by | December 14, 2021

Malo zelenila u ove tmurne zimske dane sigurno će vam prijati. Ovog puta provodimo vas kroz zelene tunele odnosno ulice i8 staze koji se nalaze u prirodnoj ili urbanoj okolini, a koje su okružene vegetacijom toliko gustom da podsećaju na tunel. Oni se nalaze u svim krajevima sveta, a neki od njih postali su poznate turističke atrakcije.

 

TUNEL TREŠNJINOG CVETA, BON

Svakog proleća, mirna ulica Herštrase u nemačkom gradu Bonu pretvara se u tunel trešnjinog cveta. Ovaj magičan prizor, nažalost, uhvatljiv je veoma kratko, jer cvat trešnje traje svega sedam do 10 dana, zavisno od vremenskih prilika. Ipak, nesvakidašnji pejzaž u urbanoj sredini postao je prava turistička atrakcija, pa se svake godine tu održava Cherry Blossom Festival, na kom turisti i stanovnici Bona mogu uživati u raznovrsnim kulinarskim specijalitetima i bogatom kulturnom programu. Iako tuneli trešnjinog cveta nalik ovom postoje u još nekoliko gradova, ulica Herštrase u Bonu važi za najlepši na svetu.

RUA GONÇALO DE CARVALHO, PORTO ALEGRE

Rua Gonçalo de Carvalho u brazilskom gradu Porto Alegre jedan je od najpoznatijih i najlepših zelenih tunela, a svrstan je i na brazilsku listu dobara od istorijskog, kulturnog i ekološkog značaja. Ovaj zeleni tunel zapravo je drvored dužine 500 metara, koji čini preko stotinu stabala palisandra. Stabla su zasađena 1930. godine, i tokom skoro devet decenija razvila su raskošne krošnje, koje nad ulicom formiraju nesvakidašnju nadstrešnicu i stvaraju prijatnu klimu. Koliko je ovaj tunel značajan za stanovnike Porto Alegra svedoči to što su ga 2005. protestima spasili od seče, koja je bila planirana zbog izgradnje tržnog centra.

GINKO TUNEL, TOKIODrvo ginko biloba veoma je poštovano u japanskoj kulturi. Nakon što je šest stabala ove vrste preživelo bombardovanje Hirošime, njen značaj postao je još veći – pretvorena je u simbol nade i opstanka. Pomenuta stabla i dalje postoje, zbog čega se nazivaju i živim fosilima.

Ulice Tokija danas krasi preko 65 hiljada stabala ginko bilobe. Tunel koji vam predstavljamo deo je spoljašnje bašte hrama Meidži, velikog verskog kompleksa posvećenog japanskom caru Meidžiju, koji je vladao krajem 19. i početkom 20. veka. Kompleks okružuje zimzelena šuma sa oko 120.000 stabala, koja uključuju nekoliko stotina vrsta. Među njima, posebno se ističe drvored ginko biloba, koje svojim raskošnim krošnjama formiraju tunel.

TUNEL TISE, VELS

Sledeći zeleni tunel sa naše liste deo je važnog istorijskog lokaliteta u Velsu, u Velikoj Britaniji. Aberglasney House and Gardens je srednjevekovno imanje za koje se procenjuje da je nastalo još u 13. veku, iako dokumenti koji pouzdano potvrđuju njegovo postojanje datiraju tek iz sredine 16. veka. Deo ovog lokaliteta jeste i tunel koji formiraju stabla tise, stara preko dve stotine godina. Njih je u 18. veku zasadila porodica Dajer. U viktorijansko doba tunel je već predstavljao atrakciju, s obzirom na to da su tise tada bile veoma popularne zbog neobičnih oblika stabala. Tunel je od samog početka pažljivo negovan u kontinuitetu, sve do 1950-ih. Tada je ceo lokalitet zanemaren i zapušten, i skoro zauvek izgubljen. Srećom, 1995. započeta je njegova obnova, i danas je to vrlo posećeno turističko mesto.

THE DARK HEDGES, SEVERNA IRSKA

Izolovan u okrugu Antrim u Severnoj Irskoj, ovaj neobičan tunel stvoren je pre skoro 300 godina. Podaci ukazuju na to da je 150 stabala bukve koja ga formiraju u 18. veku posadio Džejms Stjuart, s namerom da oduševi goste koji dolaze na njegovo raskošno imanje Grejshil.

Tunel se naziva The Dark Hedges, što bi u prevodu značilo mračna živica, i za njega je vezana mračna legenda: pre sto godina, na jednom od okolnih imanja, pod misterioznim okolnostima umrla je sobarica, i njen duh sada živi u ovom tunelu. Neki tvrde da su videli “sivu damu” kako lebdi kroz njega, i nestaje kada stigne do poslednjeg bukovog stabla.

Iako zastrašujuća za one koji veruju u duhove, pomenuta legenda svakako je doprinela popularnosti ovog mesta. The Dark Hedges pripada najčešće fotografisanim pejzažima u Irskoj. Takođe, na ovoj lokaciji snimane su i scene iz popularne serije Igra prestola – Kraljev put prikazan u ovom ostvarenju zapravo je poznati zeleni tunel.

STAZA BAMBUSA, KJOTO

Bambusova šuma Sagano nalazi se u Arašijami, istorijskom lokalitetu u Japanu, u blizini grada Kjoto. Osim što važi za jednu od najlepših bambusovih šuma, kroz nju prolazi i jedan od najlepših zelenih tunela na svetu. U pitanju je staza duga 500 metara, koja se probija kroz ovu gustu šumu.

Dovoljno je pogledati fotografiju i shvatiti zašto je japanska Agencija za kulturu (deo Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije) Arašijamu proglasila “mestom impresivne lepote”. Njenoj posebnosti doprinosi i specifičan zvuk koji nastaje kada vetar duva kroz visoka, gusto zbijena vitka stabla bambusa – japanska vlada proglasila ga je jednim od 100 zvukova koji se moraju sačuvati. Osim prirodne lepote, značaj ovog lokaliteta leži i u tome što je okružen brojnim hramovima i verskim kompleksima.


gettyimages

Tags: