Uredite dvorište inspirisani orijentalnom baštom i uživajte

by | May 21, 2018
Azijska bašta

Orijentalni dizajn bašte okrenut je imitiranju prirode. Kineske i japanske bašte su kreirane sa manje biljaka, koje su pažljivo odabrane po svojoj značajnosti i simbolici i pri tom izgledaju veoma umetnički.

Azijska bašta Azijska bašta

Orijentalna bašta obavezno ima krivudavi puteljak koji nas vodi kroz biljke i postepeno nam otkriva svoje lepote i ideje koje su kopirane iz prirode.

Dizajn orijentalnih bašta je veoma šaren, doline, brda, ostrva, bare, potoci, vodopadi i mostovi se veoma pažljivo biraju i kreiraju, a u nju se dodaju i koi ribe, jedna ovakva bašta daje nam spokoj i mirnoću u elegantnom stilu.

Azijska bašta Azijska bašta

U ovakvim baštama se koriste patuljasto drveće i grmovi, azijske lampe, pesak i šljunak, oblutci i kamenje kako bi se dobio pravi japanski osećaj.

Tri glavna dizajna orijentalnih bašta su ravni, suvi i vodeni dizajn.

Ravna bašta kombinuje izravnati bambus, ravno kamenje i poravnani pesak ili šljunak. Suva bašta je načinjena od kamenja kojim se pravi brdo i suvi vodeni tokovi, koji imitiraju tok reke.

PROČITAJTE I… Bašta- neobično mesto za kamin

Vodena bašta ima vodene kanale i drveće koje raste oko njega, na obalama je uglavnom kamenje, a tok kanala ili počinje ili se završava u veštačkom jezeru ili bari.

Azijska bašta

Kada kreiramo orijentalnu baštu veoma je bitno planiranje sadnje drveća i biljaka koje mora da ide u zasebne blokove. Japanski bor, višnja, javor, zimzeleno drveće, irisi, su samo neki od mnogobrojnih biljaka koje se koriste u orijentalnim baštama.

Voda je veoma važan faktor u orijentalnim baštama. Ona se može dodati u različim oblicima, od kreiranja manjeg potoka, jezerceta ili pak do jednostavne kofe sa vodom.

Azijska bašta Azijska bašta

Od objekata koje možete staviti u vašu baštu tu su čajne kućice, paviljoni ili gazibo su mesta na kojima se možete opustiti, meditirati ili jednostavno uživati u svom okruženju.

Izvor: lushome.com

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs