Unapredite svoj prostor na otvorenom: Saveti za uređenje eksterijera tokom leta

by | June 28, 2023
Unapredite svoj prostor na otvorenom: Saveti za uređenje eksterijera tokom leta

Leto je vreme kada možete maksimalno iskoristiti prostor na otvorenom. Dok tokom hladnih zimskih meseci uglavnom ste ograničeni kvadraturom svog doma, topli letnji dani omogućavaju vam da uživate van kuće.

Bez obzira da li imate malu terasu ili prostrano dvorište, ulaganje u dekoraciju na otvorenom može stvoriti dodatni životni prostor u kojem možete uživati tokom toplih dana.

Kako formirati prostor na otvorenom za uživanje tokom leta

Ako krećete od nule, mi smo tu da vam pomognemo. Razgovarali smo sa nekoliko dizajnera kako bismo dobili ideje za dekoraciju na otvorenom i stvaranje privlačnog i udobnog prostora u kojem ćete moći uživati koliko god vam vremenski uslovi dozvoljavaju.

Evo nekih od naših omiljenih ideja za unapređenje vašeg prostora na otvorenom ove godine:

1. Stvorite drugu dnevnu sobu

Vaša terasa može postati druga dnevna soba, s tim da nameštaj mora biti dovoljno izdržljiv da se odupre vremenskim uslovima. Dekorišite prostor kao što biste dekorisali unutrašnjost svog doma, samo se pobrinite da uzmete u obzir uticaj prirode.

2. Oplemenite zelenilom prostor na otvorenom

Drugi savet koji nam daje dizajner Robbie Maynard je da unesete što više živih elemenata u prostor. “Šareni saksije sa cvećem i biljkama u raznim kontejnerima sigurno će stvoriti lepu tačku fokusa”, kaže Maynard. Odaberite biljke koje mogu preživeti tokom cele letnje sezone ili čak iznesite svoje biljke iz kuće na otvoreni prostor za vreme leta.

3. Dodajte ognjište

Jedan od najlakših načina da unapredite bilo koji prostor na otvorenom je dodavanje vatrenog ognjišta. Možete izgraditi ugrađeno ognjište, ali možete pronaći i razne opcije stolova sa ugrađenim vatrenim izvorima.

4. Razmotrite okruženje

Ako imate prelepu prirodnu okolinu, radije se uklopite u nju umesto da se takmičite. Vaša dekoracija na otvorenom trebala bi biti neutralna i suptilna kako bi se fokus zadržao na prirodnoj lepoti koja vas okružuje.

5. Neka bude udobno

Prelepi eksterijer je dobar samo ako je funkcionalan. Obratite pažnju kako na oblik tako i na funkciju prilikom uređenja prostora na otvorenom. Birajte nameštaj koji je estetski privlačan, ali istovremeno udoban kako biste mogli maksimalno koristiti svoj prostor na otvorenom.

6. Dodajte više zona

Ako imate sreće da imate veliku terasu ili trem, podelite je na različite zone. Napravite prostor za obedovanje, bar i prostor za odmor, tako da možete ručati na otvorenom pre nego što se smestite s knjigom bez napuštanja prostora na otvorenom.

7. Fokusirajte se na boje

Kada birate paletu boja za svoj prostor na otvorenom, odaberite nijanse koje vas raduju. Preporučujemo svetle, hladne plave i zelene boje ili hrabre i jarke neonske boje. Obavezno razmislite o pejzažnom uređenju i prirodnim biljkama u dvorištu kako biste mogli da ih uključite u svoj prostor.

8. Fokusirajte se na sto

Ako prostor na otvorenom predstavlja ograničenje, razmislite o tome kako ćete najviše koristiti svoj prostor na otvorenom i fokusirajte se na to prvo. Ako mislite da ćete većinu letnjih večeri provesti ručajući na otvorenom, uložite u kvalitetan trpezarijski sto koji će trajati godinama. Ako je opuštanje vaša stvar, usredsredite se na spoljni kauč ili stolice.

9. Dodajte bar

Ako niste razmišljali o postavljanju bara na otvorenom, ovo neka vam bude znak. Stvorite savršen prostor za koktele tako što ćete izdvojiti deo terase ili trem za svoj lični bar.

10. Ne zanemarujte atmosferu

Postignite pravo raspoloženje uz pomoć osvetljenja. Okačite svetlosne nizove i okružite se fenjerima i svećama. Nema ničeg lepšeg od tople svetlosti kafića ili mirisnih sveća dok sunce zalazi letnjom večeri u julu.

Uživajte u osveženju prostora na otvorenom tokom leta i iskoristite ove ideje da stvorite prijatno i funkcionalno okruženje. Ne zaboravite da prilagodite svoju dekoraciju svojim ukusima i potrebama, i uživajte u svakom trenutku provedenom na otvorenom.


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages