Uz ovaj trik za rast božura imaćete veličanstvenu baštu

by | 1 juna, 2023
rast božura

Sezona cvetanja božura jedno je od najočekivanijih perioda u vašoj bašti. Da bi vaše dvorište bilo još lepše, iskoristite ovaj trik za rast božura.

Najlakši način za kućne baštovane da razmnože svoje božure i prošire svoju kolekciju je podela. Ipak, ona nije korisna samo za razmnožavanje. Podela nakon nekoliko godina rasta može vam pomoći da prilagodite položaj vašeg božura ili da premestite istu vrstu u drugi deo vaše bašte. Takođe je odličan za repliciranje sorti koje su skupe ili ih je teško pronaći.

Najbolje je to uraditi to nakon cvetanja, bez obzira na vrstu božura. Pogledajte postupak u nastavku.

Uz ove trikove za rast božura imaćete veličanstvenu baštu

Izvadite biljku

Deljenje korena božura započnite sečenjem svih stabljika do zemlje. Zeleni deo biljke će ionako morati da se smanji, a ako to učinite ranije, lakše ćete podići korenje iz zemlje.

Ostavite 10-15cm iznad zemlje da biste lakše mogli da izvadite biljku iz zemlje. Čim potpuno izvučete korenje, možete da skratite stabljiku na 2-3cm.

Koristeći lopaticu, napravite „uzvišenje“ od zemlje da biste podigli biljku od tla. Ne brinite ako ne uhvatite nekoliko zalutalih korena – sve dok je većina korena netaknuta, ne bi trebalo da imate problema.

Neka korenčići budu dobro vidljivi

Uklonite zemlju oko korena ili ga obrišite četkicom. Najlakši način je da ga jednostavno operete pod vodom. Ovo će pomoći u uklanjanju tvrdokorne prljavštine koja se zaglavila između gustog korena, obezbeđujući čistu površinu za sečenje.

Instagram foto konkurs – “Najlepši kutak u domu”

Podelite svoj božur

Iz malih ružičastih izraslina izbijaju nove stabljike božura. Svaki deo treba da ima najmanje tri zdrave izrasline kako bi se biljka uspešno razvila.

Možete podeliti svoj božur na dva dela sa nekoliko izraslina na svakoj strani. Ali ako biljka ima više zdravih izrastaka, napravite više delova.

Presecite na delove

Sledeći korak je najstresniji (naročito ako nikada ranije niste delili božure), ali i najuzbudljiviji: zgrabite svoj oštar nož ili ašov i isecite korenje na delove koje ste identifikovali. Napravite što čistiji rez da biste pomogli korenu da brže zaraste i sprečili trajna oštećenja.

Rast božura: Ponovo ga zasadite

Ponovo posadite svaki od vaših delova na sunčano mesto i razmaknite ih oko metar. Kada sadite božure, ne zakopavajte korenje preduboko jer možda vaš božur neće dobro procvetati. Preporučuje se oko 5cm ispod površine tla. Biljku dobro zalijte i držite zemlju blago vlažnom da bi se koreni lepo smestili na nova mesta.

Takođe se savetuje đubrenje božura u proleće i jesen prvih nekoliko godina da bi se podstakao jači rast.

Najbolje je da svoje božure podelite svakih nekoliko godina da biste imali sve više biljaka za uživanje. Kao jedno od najboljeg baštenskog cveća, uzgajanje božura je divan način da svoj dom ispunite svežim cvetovima. Ako vam ponestane prostora u vašim cvetnim krevetima za dodatne biljke, uvek ih možete podeliti sa prijateljima i komšijama.

 


Miljana Momirović

Maryviolet/GettyImagesPlus