Viseće saksije: 5 trikova za veličanstveni cvetni prizor

by | June 8, 2023
Viseće saksije

Jedna od najlepših ideja za ulepšavanje dvorišta i balkona su viseće saksije jer doprinose živopisnom eksterijeru. Otkrivamo vam kako da postignete prelepi cvetni ambijent.

Viseće saksije: 5 trikova za veličanstveni cvetni prizor

Pogrešno zemljište

Kada sadite viseće saksije, potrebno je da izaberete zemljište koje će što više benefita pružiti vašim biljkama. Ono mora da bude bogato hranljivim materijama i da bude sposobno da zadrži vlagu ali i da je dobro propušta kako bi se izblego preplavljivanje.

Takođe imajte na umu da viseće saksije mogu biti relativno teške, često ih podržavaju samo jedan ili dva zidna nosača, tako da kompost mora biti lagan.

Viseće saksije: Pogrešne biljke

Radost visećih korpi je u tome što baštovanima daju priliku da kreiraju privlačne cvetne aranžmane koristeći različite boje, oblike i visine biljaka. Od visokih trava do atraktivnih pratećih biljaka. Ipak budite mudri kada birate svoje biljke i uverite se da sve imaju iste zahteve i navike rasta.

Kaktusi koji mogu da prežive sa jedva ikakvom prehranom ili vodom ne bi trebalo da budu uključeni u istu šemu sadnje kao jednogodišnje cveće koje zahteva doslednu brigu.

Takođe nemojte koristiti biljke za viseće saksije u hladu pored cveća za saksije koje voli sunce. Vodite računa da brzorastuće biljke ne uvrstite u saksije uz vrste koje rastu sporije jer će one preplaviti ostale i na kraju ćete imati saksiju koja je preplavljena istom biljkom.

Previše ili premalo biljaka

U uzbuđenju stvaranja šarene viseće korpe koja će ulepšati vaše dvorište, lako je zaneti se i dodati previše biljaka. Pokušajte da ciljajte na jednu biljku po 2-3cm prečnika korpe – tako da korpa od 25cm treba da sadrži na primer 12 biljaka.

Mlade biljke mogu izgledati malo kada ih zasadite, ali će brzo rasti i napuniti saksiju. Ako ih ima previše, oni će se boriti za svetlost, prostor, hranljive materije i vodu, i neće rasti tako snažno ili dobro.

Slično tome, nemojte odlučiti ni da posadite premalo u nadi da će rasti i ispuniti prostor. Biljke ne vole da im korenje lebdi u previše hladnom, praznom zemljištu za saksije. Da, oni će na kraju rasti, ali opet vam možda neće dati prikaz kojem ste se nadali.

Mnogo prostora takođe daje korovu priliku da se učvrsti u vašoj korpi i verovatno će rasti brže od vaših kultivisanih biljaka.

Đubrenje biljaka

Da biste dobili najbolji prikaz zdravih biljaka koje cvetaju tokom celog leta do jeseni, ne možete ih jednostavno posaditi i pustiti da same odrade sve.

Tajna njihovog napredovanja leži u đubrenju. Prehrana treba da počne oko 4-6 nedelja nakon sadnje kada prvobitno đubrivo u kompostu počne da slabi. Koristite đubrivo sa visokim nivoom kalijuma jer će to podstaći najbolje cvetanje.

Viseće saksije: Nedovoljno zalivanje

Sve biljke u visećim saksijama zahtevaju više vode od onih koje rastu u zemlji, zato nemojte praviti jednu od najčešćih grešaka i zaboraviti da ih redovno zalivate. Štaviše, za razliku od biljaka u bašti koji imaju redovan pristup kiši, viseće saksije mogu biti zaklonjene nadstrešnicom kuće.

Tokom dužih sušnih perioda, možda ćete morati da zalivate biljke u visećim saksijama svakodnevno, ali prvo gurnite prst u zemljište da biste proverili. Ako vam se čini da je suvo, zalijte ih istog dana, ali ako još uvek možete da napipate vlagu, ostavite je još jedan dan.

Instagram foto konkurs – “Najlepši kutak u domu”

 


Miljana Momirović

JasonDoiy/GettyImagesPlus