Kako da buket ruža traje duže? 8 trikova za produženu svežinu

by | February 27, 2023
Kako da buket ruža traje duže

Sigurni smo da u šarenilu i mirisu cveća želite da uživate što više jer unosi posebnu energiju u prostor. Otkrivamo vam kako da buket ruža traje duže.

Kako da buket ruža traje duže? 8 trikova za produženu svežinu

Kupujte samo sveže cveće

Cveće može izgledati sveže i tek ubrano, a u stvari je puno hemikalija zbog čega vam tako deluje. Najlakši način da testirate da li su ruže zaista sveže je da stisnete stabljiku tamo gde počinje pupoljak. Ako je mekano – ruža je stara, a ako je tvrdo – još je sveža.

Članak se nastavlja posle reklama

Zagrejte buket

Po hladnom vremenu, buket ruža često se umotava u novine ili debeli papir kako bi se sačuvao od vetra i niskih temperatura. Zato nema potrebe da žurite da skinete omot, već možete da ga ostavite na sobnoj temperaturi 10-15 minuta.

Kako da buket ruža traje duže: voda na prvom mestu

Ako kupujete buket ruža, zamolite prodavca da oblože stabljike vlažnim papirom. Što duže ostanu bez vode, manje će biti sveže.

Članak se nastavlja posle reklama

Dobro napunite vazu

Neki cvećari savetuju detaljno pranje vazom i sipanje hladne prokuvane vode u njega. Drugi misle i da je voda iz česme sasvim u redu. Slažu se oko jedne stvari: vodu treba menjati svakog dana. Koji god savet da poslušate, pobrinite se da sve stabljike budu dobro potopljene u vodu.

Članak se nastavlja posle reklama

Isecite stabljike

Svaki put kada promenite tečnost, osvežite stabljike oštrim nožem.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da buket ruža traje duže: poprskajte samo lišće

Na sobnoj temperaturi u prostoriji u kojoj nema svežeg vazduha, cveće će brže da uvene. Prskanje vodom može da im produži ćivot. Vodite računa da ne prskate latice i pupoljke, već samo listove cveća.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne stavljajte vazu na sunce i pored plodova

Zaštite buket od direktne sunčeve svetlosti zbog toga što ono može skratiti svežinu ruža. Takođe, ne bi trebalo da stoji ni pored voća i povrća zbog toga što ono proizvodi etilen koji ubrzava propadanje biljke.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da buket ruža traje duže: votka

Suština narodnih saveta je da postoje supstance koje pomažu u ubijanju bakterija. Zbog toga, cveće će duže zadržati svoju svežinu. Vodi za buket možete dodati kašiku votke, tabletu aspirina ili malo soka.

Ljubitelji cveća, sigurni smo da će vam ovi trikovi biti od pomoći da duže uživate u njegovoj svežini i prijatnom mirisu kojim ispunjava prostoriju.

Članak se nastavlja posle reklama

Miljana Momirović

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus