Nemate iskustva sa cvećem? Ovo su biljke koje je lako održavati

Postoji mnogo vrsta biljaka koje nisu zahtevne, a veoma su dekorativne.

by | June 16, 2023
Biljke koje je lako održavati:

Biljke koje je lako održavati su spas za sve one koji vole cveće, ali nekako uspeju da ga unište svaki put. Nega biljaka se može naučiti, a evo koje biljke su idealne za početnike. 

Biljke koje je lako održavati su idealne za početnike

Ako volite cveće i želite da vam uspeva, važno je da znate kakve uslove određena biljka voli, i koji joj prijaju. Srećom, postoji mnogo vrsta biljaka koje nisu zahtevne, a veoma su dekorativne.

Zamija

Zamije su idealne ako u domu nemate prirodnog svetla. Ona voli indirektno svetlo, a pritome ne morate da je zalivate jako često. Činite to kad se zemlja osuši. U slučaju da ne dobija dovoljno vode, njoj će početi da opada lišće. Međutim, ako imate kućne ljubimce, onda je ova biljka problematična jer može biti toksična za njih.

Članak se nastavlja posle reklama

Biljke koje je lako održavati: Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan se takođe naziva i biljka pauk zbog svog izgleda. Ona takođe voli indirektno svetlo, a potrebno je da je zalijete jednom u dve nedelje (ponekad jednom nedeljno). Za razliku od zamije, onda je pogodna i za kućne ljubimce.

Članak se nastavlja posle reklama

Tilandsija

Tilandsije su biljke sa kojima ne morate da se bavite zemljom. Njih možete posaditi na šljunku u terarijumu ili da jednostavno stoje same u staklenoj ili drvenoj posudi. Važno je da ne budu na direktnoj sunčevoj svetlosti, ne smeju biti ni na previše hladnom i povremeno ih zalite jednom u dve nedelje tako što ćete ih potopiti i potom izliti vodu. Vole vlažna okruženja, pa su kupatila idealna za njih.

Članak se nastavlja posle reklama

Švedski bršljan

Ova viseća biljka ne voli da budu previše blizu prozora i voli sobmu temperaturu. Najvažnije je da njihova zemlja bude dobro proceđena, pa uzmite saksiju koja omogućava drenažu. Naravno, vi je ne morate postaviti da visi, ona će svakako uspevati ako joj obezbedite ove uslove. Zalivajte ih jednom nedeljno i uživaćete u zelenilu u domu.

Članak se nastavlja posle reklama

Biljke koje je lako održavati: Sukulenti

Ovo je verovatno najpoznatija vrsta po lakom održavanju. Ove biljke podstiču iz pustinjske klime, pa dobro podnose razne vrste osvetljenja iako im inače najviše prija jako svetlo. Njih je potrebno jako malo zalivati, samo kada je zemlja u potpunosti suva. Oni dolaze u mnogo kombinacija i boja tako da možete biti kreativni sa odabirom. Međutim, neki sukulenti nisu bezbedni za kućne ljubimce, pa se dobro informišite pre nego što ga kupite.

Članak se nastavlja posle reklama

Aspidistra

Aspidsitre su veoma izdržljive i jedino što je važno da nisu na direktnoj sunčevoj svetlosti i da ih povremeno zalijete. Ona je pogodna i za kućne ljubimce, a nju možete držati i na otvorenom u polusenci.

Zlatna puzavica

Zlatne puzavice su veoma izdržljive i mogu da rastu uz kuću. Veoma se lako i razmnožavaju. Odsečete list, držite ga u vodi dok ne pusti koren i potom ga posadite. Ona voli i direktnu i indirektnu svetlost, pa će se dobro snaći u bilo kojoj prostoriji.

Članak se nastavlja posle reklama

Dakle, ne brinite. Počnite sa jednom od ovih biljaka i uskoro ćete imati dom ispunjen zelenilom.


Snežana Vranić

FollowTheFlow/GettyImagesPlus