Orhideje – omiljen cvet tokom cele godine

by | June 8, 2023
Orhideje – omiljen cvet tokom cele godine

Orhideje, graciozne egzotične dame ubrajaju se u najomiljenije “zvezde svih sezona” – i cvetaju i cvetaju i cvetaju…

Orhideje: Sve što treba da znate

1. Mnogo ili malo vode za zalivanje?

Orhideje u saksiji najbolje je staviti u posudu sa običnom vodom ili kišnicom i ostaviti tako desetak minuta, a potom ih odložiti na prevrnutu činiju kako bi se korenje temeljno ocedilo. Inače je za zalivanje dovoljna količina vode koja stane u čašicu za rakiju.

2. Koliko bi često biljke trebalo zalivati?

Tokom zime na svake dve nedelje. U slučaju intenzivnog zagrevanja prostora, biljke se zalivaju jednom nedeljno, isto kao i preko leta.

3. Kakvi uslovi i koja mesta najbolje pogoduju razvoju orhideja?

U specijalnom supstratu na dobro osvetljenom mestu, bez direktnog sunčevog uticaja i bez promaje, na temperaturi od 15 do 25 stepeni C. Nemojte ih postavljati u blizini sadnica povrća i voća oko kojih se šire po orhideje štetna isparenja etilena.

Orhideje: Graciozne dame

Orhideja Cymbidium može da dostigne visinu od jednog metra. Naziv je dobila na osnovu grčke reči kymbos što u prevodu znači čanac. Ukoliko je smeštena u prohladnim zimskim baštama, pri temperaturi od maksimalno 14 stepeni, nagradiće nas velikim mnoštvom cvetova.

Cambria je naziv fantastičnog varijeteta nekolicine orhideja iz čitavog sveta koje su idealan izbor za početnike. Njeni cvetovi ružičaste boje najbolje se razvijaju na temperaturi od 25 stepeni C i pri visokom stepenu vlažnosti vazduha. Na proleće je valja presaditi.

Najpopularnija među orhidejama

Ne, to nije roj leptirova već orhideja Phalaenopsis, najpopularnija kućna (sobna) orhideja u svetu. Veoma je laka za održavanje i ako ste je dobili na poklon ili kupili na pravom ste putu da uđete u prelep svet orhideja. Iznova procveta kada se stablo poseče iznad drugog kolena.

Zašto je Dendrobium nobile tako omiljena? Zato što od novembra do marta rađa najlepše cvetove – i to pravo iz stabla. U fazi mirovanja čuvajte je na hladnom, uz umereno zalivanje. Ekstra savet: podnosi i vodu iz vodovoda.

 


Borjana Božić

Maryviolet/gettyimages