Ozelenjavanje enterijera: 7 kućnih biljaka koje oplemenjuju prostor

by | December 15, 2022
kućne biljke

Ako odaberete prave kućne biljke, enterijer će zablistati novim bojama. Na primer, vertikalne biljke sa bujnim listovima koriste se za zoniranje kuhinje i dnevne sobe. Ampelne biljke koje se protežu prema gore rešavaju problem niskih plafona. Fokusirajte se ne samo na modu, već i na sopstvene potrebe.

 

Najelegantnije kućne biljke

Monstera

Jedna od najprepoznatljivijih biljaka na svetu, slika njenih velikih listova često se nalazi na tekstilu i tapetama. Monstera će se svideti onima koji vole veliko, bujno cveće. U stanu, ovaj egzotik raste do impresivne veličine.

Strelicija

Jedna od najlepših biljaka koje možete uzgajati kod kuće. Cenjen je zbog svojih dekorativnih svojstava – cvetovi bizarnog oblika podsećaju na glavu “rajske ptice” sa čuperkom. Uprkos svom tropskom poreklu, strelicija nije veoma hirovita.

Fikus

Postoji mnogo sorti, a najpoznatiji je Benjaminov fikus sa malom krunom i mesnatim listovima. Mnoga verovanja povezana su sa fikusima – većina njih cvetu pripisuje magična svojstva povezana sa novcem. Očigledno, ovo je tajna njegove popularnosti.

Alokazija

Alokazija je čest gost u modernim enterijerima. Ovaj cvet se zove “srebrni zmaj” zbog prelepe, neobične boje listova. Kao i svaka južna biljka, voli jako svetlo i čest zalivanje. Ne podnosi dobro hladnoću.

Ananas

Sobni ananas će se svideti ljubiteljima egzotičnih biljaka,  podsećaće vas na tople zemlje.  Možete ga sami uzgajati uzimajući pelcer sa vrha voća kupljenog u prodavnici. Ananas veoma voli svetlost, dobro se oseća na osvetljenoj prozorskoj dasci.

Filadendron

Ovo je je upadljiv hibrid tropskog filodendrona. Postao je veoma popularan u poslednjih nekoliko godina i nastavlja da bude poželjna biljka u 2023. Listovi su svetlo zeleni, veliki, sa belo-žutim žilama.

Paprat

Paprati u zatvorenom prostoru odmah stvara atmosferu praistorijske džungle i vraćaju nas u vreme kada su dinosaurusi vladali zemljom. Sorte sa dugim listovima mogu se uzgajati u visećim sadnicama kao ampelne biljke. Izgleda zanimljivo na policama za knjige.

H. Dunđerov

KatarzynaBaliasiewity/gettyimagesplus