Sobne biljke koje prečišćavaju vaš prostor – uklopite ih u enterijer

by | January 8, 2023
sobne biljke čiste prostor

Ove sobne biljke pomažu u čišćenju prostorije od prašine i prašine, ugljen-monoksida i kancerogena. Istovremeno, ne zahtevaju posebno održavanje i savršeno će se uklopiti u moderan enterijer.

Sobne biljke nisu samo dekorativni element enterijera. Takođe su poznate po svojoj sposobnosti da proizvode kiseonik i mogu pomoći u uklanjanju čestica prašine iz vazduha. Ali koje biljke treba da izaberu oni koji žele da imaju čist i uredan dom?

Kao opšte pravilo, najbolje rešenje za kontrolu prašine su biljke sa velikim sjajnim listovima, koji zbog velike površine omogućavaju maksimalno hvatanje čestica prašine. Neke vrste sobnih biljaka zadržavaju prašinu dok ispuštaju svež vazduh. Prema studiji iz 2015. u Kini, lišće sa puno dlaka i grubom površinom može sakupiti većinu čestica prašine.

Članak se nastavlja posle reklama

Pri tome, važno je ne zaboraviti da redovno brišete prašinu sa lišća sobnih biljaka kako biste se trajno oslobodili prljavštine i kako ona ne bi i dalje bila u prostoriji. Da biste to uradili, možete koristiti suvu krpu od mikrovlakana ili običnu krpu. Obrišite svoje biljke onoliko često koliko čistite druge površine u vašem domu.

Sledeće tri biljke su najbolje za održavanje čistoće kuće.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Engleski bršljan

Sve vrste engleskog bršljana su dobre za prikupljanje prašine. Takođe je poznato da upijaju vlagu i isparenja iz vazduha, što ih čini odličnim oružjem protiv buđi. Zbog toga je ova biljka odličan izbor za kuhinje i kupatila. Izgleda sjajno u visećim sadnicama, nepretenciozan je u nezi, a takođe ga je prilično lako naći u prodaji, što je takođe definitivan plus. Engleski bršljan efikasno apsorbuje kancerogene i ugljen-dioksid, kao i soli teških metala i formaldehid, što ga čini idealnim sorbentom. Zahteva prskanje dva puta nedeljno, ali je važno da ga ne zalivate suviše često. Takođe, sa biljkom treba postupati sa oprezom ako u kući ima životinja ili male dece, jer su njeni listovi i plodovi otrovni.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Fikus

Članak se nastavlja posle reklama

Popularnost fikusa se lako objašnjava. Fikus je biljka sa velikim sjajnim listovima i zbog toga savršeno apsorbuje zagađenje i osigurava čistoću unutrašnjeg vazduha. Studija NASA-e je zaključila da je fikus jedna od nekoliko sobnih biljaka koje najbolje čiste vazduh od zagađivača poput prašine. Veliki listovi biljke su efikasni u hvatanju najmanjih čestica, ali možete povećati njihovu produktivnost. Prskanjem fikusa jednom dnevno, možete povećati njegovu efikasnost u sakupljanju prašine.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Chlorophitum crested

Chlorophitum crested ili “pauk biljka” nema široke listove, ali njegova masa lišća čini ga odličnom biljkom za sakupljanje prašine. Pored toga, odličan je prirodni sorbent. Istraživanja su pokazala da za samo dva dana ove biljke mogu eliminisati oko 90 odsto toksina u prostoriji. Često se drži u prostorijama gde može biti prisutan ugljen monoksid, jer neutrališe proizvode raspadanja. To jest, za kuhinju sa štednjakom na gas, ovo je logičan izbor. “Pauk biljka” savršeno čisti vazduh i uklanja vlagu iz njega, poput engleskog bršljana, sprečavajući vlagu i buđ.


H. Dunđerov

Fill/GettyImagesplus