Voće koje možete uzgajati u svom domu

by | June 4, 2023
Voće

Ne samo što ćete uživati u aromatičnom mirisu listova, već i zaista možete uzgajati plodove u svom domu. Pogledajte koje voće je pogodno za zatvoreni prostor.

Voće koje možete uzgajati u svom domu

Limun

Drvo limuna može srećno da raste u vašem domu i unosi mirisne listove i plodove u prostor. Ključ za uzgoj limunovog drveta u zatvorenom prostoru je da mu date puno sunčane svetlosti, pa obavezno stavite svoju biljku ispred prozora okrenutog prema jugu.

Članak se nastavlja posle reklama

Veštačka svetla za uzgoj mogu se koristiti za dopunu prirodnog svetla zimi. Stabla limuna mogu da rastu u zatvorenom prostoru dugi niz godina ako im se daje dovoljno svetlosti, vode i đubriva. Sorta ‘Meyer’ je najpogodnija za uzgajanje u domu.

Instagram foto konkurs – “Najlepši kutak u domu”

Narandža

Drveće narandže se može uzgajati kao patuljasta sorta i savršeno je za zatvoreni prostor. Da bi srećno rasle, narandže žele mnogo sunca i temperature između 15 i 30°C za proizvodnju ploda.

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolja sorta narandže koju možete izabrati je drvo narandže ‘Calamondin’. Njegova mala veličina ga takođe čini jednim od najboljih voćaka za male bašte. Ova mini-narandža je ukrštanje kumkvata i mandarine i daje žuto-narandžasto voće sa tankom korom i oštrim ukusom.

Članak se nastavlja posle reklama

Voće za dom: Kumkvat

Drvo kumkvata je poreklom iz Kine i jedno je od najboljih drveća za uzgoj u saksijama. Veruje se da ima lekovita svojstva i da se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za lečenje raznih bolesti. Drveće kumkvata je bogato vitaminom C i veliki je izvor vlakana, a razlika u odnosu na drugo voće je što možete jesti voće i koru zajedno.

Članak se nastavlja posle reklama

Drvo kumkvata prilično sporo raste i ima sjajno i tamnozeleno lišće, zajedno sa belim cvetovima u proleće i leto. Plodovi će polako sazrevati u zimu. Smatra se da drveće kumkvata takođe može pomoći u prečišćavanju vazduha u zatvorenom prostoru i poboljšanju ukupnog kvaliteta vazduha.

Maslina

O maslinovom drveću se može lako brinuti sve dok možete da ga održite srećnim, sa puno sunčeve svetlosti i slobodnog zemljišta.

Članak se nastavlja posle reklama

Patuljaste sorte mogu biti visoke do 2 metra, a sorta ‘Arbekuina’ je veoma pogodna za uzgoj u zatvorenom prostoru.

Maslinama su potrebna dva meseca nižih temperatura da bi ušle u stanje mirovanja i potom dale plodove. Hladna garaža ili šupa mogu obezbediti pravo okruženje tokom zime i pomoći da se osiguraju plodovi. Kada tražite stablo masline, vodite računa jer su neke sorte ukrasne pa neće dati plodove.

Članak se nastavlja posle reklama

Voće za dom: Avokado

Teško je zaista dobiti plod na drvetu avokada koje uzgajate u zatvorenom. Međutim, to ne bi trebalo da vas spreči da pokušate da uzgajate avokado iz koštice jer je zabavan eksperiment za porodicu.

Avokado se češće uzgaja kao kućna biljka, jer, čak i ako nije velika verovatnoća da će dati plod, formira atraktivne ukrasne biljke sa velikim i sjajnim listovima. Postoje patuljaste sorte avokada i svaki neustrašivi uzgajivač voća može dugo čekati, jer može proći i do deset godina da dobije bilo kakvo voće. Ključ za dobijanje voća je puno svetlosti, mnogo toplote, mnogo vlage i strpljenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Miljana Momirović

moodboard/GettyImagesPlus