Zelenilo u domu: Kako brinuti o bonsai drvetu?

by | April 24, 2023
Zelenilo u domu: Kako brinuti o bonsai drvetu?

Bonsai drvo važi za biljku o kojoj se teško brinuti, ali nakon što dobijete sve potrebne informacije u nastavku, sve postaje mnogo jednostavnije. 

 

Bonsai drvo: Upoznajte se sa ovom biljkom

Bonsai stabla su patuljaste verzije punih stabala, jer očigledno ne mogu da dostignu svoju punu veličinu dok rastu u saksiji, ali predstavljaju prelepe dodatke vašem domu. Oni su takođe prilično zahvalni za gajenje, jer bukvalno možete videti plodove svog rada dok drvo raste i cveta.

Na japanskom, “bonsai” znači “stablo u posudi”. Ovo se odnosi na praksu održavanja stabla malim zbog činjenice da raste u maloj saksiji. Samo drvo zapravo nije patuljasto, samo ne raste u punoj veličini zbog ograničenja. Precizno orezivanje stabla dovodi i do njegovog malog izgleda, a i „trenira“ stablo da ostane malo.

Bonsai drvo: Obratite pažnju na vrstu!

Međutim, nekim vrstama bonsaija je potrebna drugačija briga od drugih, pa budite svesni koju vrstu drveta imate pre nego što uskočite sa određenim planom nege.

Najvažniji deo brige za vaš bonsai je znati koju vrstu imate. Obavezno potražite različite sorte i vidite kako se nega razlikuje u zavisnosti od potrebe biljke. Postoje oni koji zahtevaju manje intenzivnu negu od drugih, a postoje i oni koji zahtevaju malo više pažnje (poput tropskog drveća).

Neki će cvetati u suvim uslovima i radije bi ostali u zatvorenom prostoru. Samo budite sigurni da je blizu prozora i da ima dovoljno svetlosti kako bi mogao pravilno da raste. Ako želite da uzgajate svoje drvo na otvorenom, uverite se da temperature ne padnu prenisko ili da nije u prevelikom hladu.

Bonsai drvo: Najbolji uslovi za uzgoj

Najbolji uslovi za uzgoj bonsaija zaista zavise od vrste drveta koje imate. Sorte fikusa će želeti svakodnevno zamagljivanje kako bi se osiguralo održavanje nivoa vlažnosti oko njega. Kada se zaliva, voli vodu na sobnoj temperaturi. Bonsai žada su slični sukulentima po tome što više vole puno sunca i malo vode. Oni zadržavaju vodu u svojim listovima i stabljici. Najbolja je mešavina ilovače zemlje i pobrinite se da dobro drenira za najbolje rezultate.

 

 

Borjana Božić

SeventyFour/gettyimages