Travnjak na zimovanju

by | January 12, 2022

Travnjak se tokom zime nalazi u vegetativnom mirovanju, svodeći svoj razvoj na minimum, ali ne prekidajući ga. Vlati trave izuzetno su izdržljive i sposobne da podnesu niske temperature bez ikakve zaštite: da bi preživele potrebni su im samo voda i svetlost.

Tokom zimskih meseci travnjak nema neke posebne neprijatelje, osim viška vode i manjka svetlosti. Normalno negovana trava ne pati kada su temperature niske, štaviše, snežni pokrivač joj pogoduje jer se ispod njega mirno i bez stresa priprema za prolećni rast. Ukoliko travnjak nije dovoljno održavan, ima lošu drenažu i previše kompaktnu zemlju – zima može da ga “povrati u život” tako što će se zakržljala trava i brojne rupe pretvoriti u ujednačeni travnati tepih. Pažljivim posmatranjem i primenom malih trikova na vreme ćete sprečiti eventualne probleme – dovoljno je da znate šta treba gledati i kako delati.Kako poboljšati drenažu

Loše drenirani delovi travnjaka upućuju na činjenicu da trava na tim mestima tokom zime pati. Usled slabijeg isparavanja, voda se nagomilava u zemlji i guši korenje. Ukoliko pak neki deo travnjaka požuti, ili se – što je još gore – na njemu formiraju barice, iskopajte odvodne kanale koji će olakšati oticanje vode ili rasporedite zemlju tako da formirate minimalan nagib koji će sprečiti zadržavanje vode. Dobro bi bilo delati čim uočite problem da bi se u narednih nekolko meseci zemlja savršeno slegla, kako bi se stekli idealni uslovi za prolećnu setvu.

Napravite male odvodne kanale

Idealan travnjak trebalo bi da ima blagi nagib, ali svi znamo da ono što želimo nije uvek izvodljivo. Ipak, možete znatno poboljšati drenažu terena kopanjem malih odvodnih kanala duž ivica, u blizini leja ili duž linija koje razdvajaju travnjak i stazicu koja vodi do kuće. Nije to nikakav težak posao: biće dovoljno da kanalići budu široki od 5 do 7 cm i duboki od 8 do 10 cm, napunjeni šljunkom koji treba dobro nabiti. U ovim malim rovovima lako će se sakupljati voda koju travnjak ne uspe da apsorbuje i na taj način će se izbeći njeno duže zadržavanje i ubrzati sušenje površine. Ako se plašite da će to naruštiti izgled vašeg vrta, ne brinite – kanalići koje treba napraviti sad tokom zime, u proleće će biti potpuno zamaskirani vegetacijom.

Popunite ulegnuća

Ukoliko postoji ulegnuće u travnjaku u kojem se konstantno zadržava voda, taj problem možete rešiti baš u ovo doba godine. Prekopajte zemlju i pomešajte je s dosta peska, potom nabacujte novu zemlju sve dok ne bude malo iznad nivoa terena. Treba imati u vidu da će se tlo tokom zime slegati i da će se u narednim mesecima potpuno iznivelisati. Ovu operaciju “punjenja” mora uvek da prati i obilno nasipanje peska, koji će tlo učiniti rastresitim i olakšati drenažu.

Sneg – najveći neprijatelj

Nedostatku svelosti, koja predstavlja drugu opasnost za travnjak, može doprineti i velika količina snega. Dok je debljina snežnog prekrivača u granicama normale, nema razloga za brigu: svetlost i vazduh lako dopiru do vlati. Topljenje, s druge strane, održava vlažnost terena na duži rok i olakšava prodiranje korenja u dublje slojeve zemlje. Zato je preporučljivo da se ne gazi po travnjaku dok je pod snegom, koji se tako sabija, smanjuje se brzina njegovog otapanja i sprečava se prodor vazduha i svetlosti do tla.

Jedna od opasnosti koja je u vezi s belim pokrivačem jeste takozvana snežna buđ – specifična gljivična bolest koja se manifestuje žućkastim fl ekama prečnika 8-10 cm koje, ako se zanemare, imaju tendenciju da se šire. Ovo oboljenje javlja se na travnjaku koji već ima problema s drenažom i ventilacijom. Normalno održavana i prihranjivana zelene površina neće se razboljevati zbog snega.


gettyimages

Tags: