Kaktusi aranzman
04.05.2018 Eksterijer

Bodljivakac prelepog cveta

Nećete pogrešiti ukoliko dom ili baštu ukrasite nekom od vrsta iz široke palete kaktusa. Veoma su dekorativni i lako se održavaju.

Kaktus na prozoru
Kaktusi spadaju u grupu sukulenata i predstavljaju biljke sa više ili manje bodlji. Naravno ovo je pojednostavljen opis ali za početak dovoljno. Pravi ljubitelji kaktusa će kad postanu strastveni uzgajivači, u specijalizovanim knjigama ući u tajne kaktusa i njihovu sistematizaciju koja ponekad i iskusnim botaničarima zadaje mnogo problema.

Kaktusi sa kamenicama
Kaktusi se kod nas uzgajaju uglavnom kao kućne biljke. Poreklom su iz toplih i sušnih krajeva: pustinja Australije i Afrike, a najčešće Južne, Srednje i Severne Amerike. Vrlo su skromni pa odgovaraju onima koji bi hteli imati biljke u kući ali nemaju mnogo vremena za njih. Čak i kada odu na odmor ne moraju nikoga moliti da ih zaliva jer će kaktusi strpljivo čekati njihov povratak. Većina kaktusa ne zauzima mnogo prostora pa odgovaraju i manjim stanovima. Karakterističnih su oblika a cvetovi su pravilni, lepih i čistih jasnih boja. Cvetovi im ne traju dugo ali neki kaktusi naročito člankoviti okite se sa toliko cvetova da izgledaju kao buket.

PROČITAJTE I… Veselo cveće na ogradama

Kaktus aranzman saksija
Kod nas je još uvek teško može naći mešavina zemlje za kaktuse pa zato lako možete sami napraviti željeni sastav koji će dati dobre rezultate. Pomešajte jdnake delove peska, humusa i iliovače. Pesak mora biti potpuno ispran i čist a ilovača je dobra sa krtičnjaka.

Iako kaktuse uporno ubrajamo u sobne biljke, oni vole provesti leto napolju na zaklonjenom mestu. Zimi ih obavezno unesite u kuću i držite na temperaturi oko 5 stepeni celzijusa, i zalivajte ih vrlo retko. To znači samo nekoliko puta u toku cele zime, jer je to period njihovog mirovanja.

Kaktusi u saksiji
U proleće i jesen zalivajte ih svakih deset dana, a leti svakih pet. Iako su to skromne biljke to ne znači da im ne treba baš nikakva nega. Prihranjujte ih posebnim đubrivom za kaktuse. Držite se uputstva i ne prihranjujte ih prečesto. Retko ih napadaju insekti i bolesti mada i za to postoje određeni pesticidi.

Ipak, budite bez brige oko insekata i dovoljno je da ih pravilno gajite.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije