06.10.2021 Eksterijer

KAFA kao sobna biljka

Kafa je prelepa biljka koju lako možemo gajiti u sobnim uslovima, a ne iziskuje posebnu negu. Razvija mnoštvo mirisnih cvetova, a sigurni smo da će vas oduševiti ako iz njih uspe da se razvije plod – atraktivne crvene bobice koje sadrže zrna kafe.

Biljka kafe (Coffea arabica L.) potiče iz Etiopije, iz oblasti Kafa, gde u prirodi može doseći 7, pa i 10 metara visine, a kultivisana i gajena na plantažama obično ne prelazi 3 m da bi se lakše vršila berba. U našim klimatskim uslovima može da se gaji kao sobna biljka koju leti treba iznositi napolje i tada uglavnom ne prelazi dva metra. Kafa ima krupne izrazito zelene listove, ovalnog oblika, duge 15-20 cm, sa talasastim ivicama. Mladi listovi su crvenkastosmeđi do narandžasti, sa naboranom površinom. Leti se u pazuhu listova razvijaju beli zvezdasti cvetovi skupljeni u grozdaste cvasti. Imaju karakterističan intenzivan prijatan miris, a izgledom podsećaju na jasmin. Nakon oplodnje, iz cvetova se razvijaju crvene bobice od kojih svaka sadrži po dva zrnca kafe. U stanu se to retko dešava jer je oprašivanje teško, pa je to još jedan razlog zbog kog je dobro da se biljka tokom leta premešta napolje.

Čuvajte je u zatvorenom prostoru

Kafa je biljka skromnih zahteva i na nju ne moramo puno da obraćamo pažnju. S obzirom na poreklo, ona je pre svega osetljiva na hladnoću i zbog toga je moramo gajiti u saksiji i veći deo godine držati u zatvorenom prostoru. Idealna temperatura je oko 18-20 ° C, a zimi toleriše niže vrednosti, ali nikada manje od 13 ° C. U stanu može dobro rasti ako joj se obezbedi svetao položaj, ali ne na direktnom suncu, jer se pojavljuju ožegotine na lišću.

Kafi ne odgovara prevelika saksija. Pokazalo se da biljka ima bolji rast ako joj se koren razvija u manjoj posudi. Biljku treba presaditi svako proleće, ali samo u malo veću saksiju. Treba koristiti univerzalno zemljište bogato tresetom, obogaćeno šakom zrnastog spororazlažućeg organomineralnog đubriva. Kad nam to dozvoli spoljna temperatura, biljku možemo izneti na balkon ili u vrt, na pozicije zaklonjene od direktnog sunca. Toplota i svetlo doprinose rastu i cvetanju kafe, ali ne i direktni sunčevi zraci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije