Najlepše vertikalne bašte

Zeleni zidovi ili vertikalne bašte daju jedinstven pečat svakom prostoru, bilo otvorenom ili zatvorenom. Evo nekih od najlepših i najpoznatijih na svetu.

 Hotel South Beach, Majami
Prva vertikalna bašta koju vam predstavljamo nalazi se u lobiju hotela 1 Hotel South Beach u Majamiju. Za dizajn enterijera prilikom renoviranja prvih osam etaža ovog objekta angažovan je Meyer Davis Studio. Veliki mural koji prikazuje plivača u veoma neobičnoj tehnici – “oslikanog” travom koja se probija kroz betonski zid – nesumnjivo je detalj koji je zasenio sve ostale prostore i sadržaje u ovom luksuznom hotelu.

888 Brannan Street, San Francisko
Američka firma Gensler bila je angažovana da nekadašnje skladište na adresi 888 Brannan Street u San Francisku pretvori u poslovni prostor haj-tek kompanije. U skladu s modernim standardima u uređenju radnih prostora, sastavni deo trebalo je da bude i neformalni prostor za odmor i druženje zaposlenih. Za to je iskorišćen centralni atrijum, u koji vedrinu unosi upečatljivi zeleni zid. Zelena “tapeta” provlači se kroz tri nivoa, prateći geometriju fasade i položaje prozora.


Downtown Mexico, Meksiko Siti
Hotel Downtown Mexico u istorijskom jezgru Meksiko Sitija smešten je u zgradi koja pripada kolonijalnoj arhitekturi iz 17. veka. Za uređenje enterijera bila je zadužena kompanija Cherem Serrano Arquitectos, a jedan od najupečatljivijih prostora jeste bašta restorana, ušuškana u atrijumu objekta, koju krasi živopisni zeleni zid. Da utisak vertikalnog travnjaka bude još verodostojiniji, na njemu je parkiran i jedan vintidž bicikl, koji je upotpunio iluziju.

POGLEDAJTE I… Malu baštensku kancelariju u Londonu
Linkedin poslovni prostor, San Francisko
Najpoznatija društvena mreža orijentisana na profesionalno “umrežavanje” ima svoje kancelarije širom sveta. Na nas je najveći utisak ostavio poslovni prostor u San Francisku, koji je uredila firma IA. Čitav jedan sprat objekta u kom se nalaze kancelarije rezervisan je za kafeteriju i sadržaje namenjene opuštanju zaposlenih, a ceo ovaj prostor prožimaju brojne vertikalne bašte koje unose život i stvaraju dobru atmosferu. Nama se najviše dopala ova vrlo minimalistička na fotografiji.

 

OSTATAK TEKSTA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs

još iz kategorije