Uređenje bašte
12.02.2014 Eksterijer

Pet saveta za uređenje bašte

Većina ljudi više pažnje posvećuje uređenju enterijera, često zaboravljajući da i eksterijer pruža brojne mogućnosti za oplemenjivanje životnog prostora. Pročitajte na koji način možete da poboljšate izgled i funkcionalnost svoje bašte.

1. U dugačkim, uskim baštama izbegnite efekat hodnika tako što ćete ih podeliti u nekoliko manjih celina razdvojenih strehama ili paravanima. Svaki deo možete drugačije da osmislite tako što ćete mu raznobojnim biljkama dati različite funkcije. Osim toga, možete postaviti i manju stazu koja će se prostirati dijagonalno preko bašte, čime ćete stvoriti osećaj širine.

2. Uložite novac u spoljno grejanje. Peći se najbolje uklapaju u rustične bašte, ali postoje i moderniji modeli koji odgovaraju drugim stilovima. Odaberite malu peć koju možete da smestite na terasu ili plato.

Bašta deo za sedenje
3. Napravite „ušuškani“ deo za sedenje, sakriven od okoline, koji ćete ograditi paravanima obraslim puzavicama.

4. Unesite visinu i strukturu u baštu pomoću malog drveća, a osim toga krošnje će biti pogodan prostor za ptice i korisne insekte. Za manje prostore odaberite kompaktno drvo, npr. cvetajuću trešnju. Obavezno se prvo informišite o visini i širini koje drvo može da dosegne. Ako, s druge strane, želite visoko drvo kao zaštitu od radozalih pogleda, opredelite se za srebrnu brezu.

Bašta drvo
5. Uvek na kraj staze postavite neku fokusnu tačku, npr. skulpturu ili veliku biljku, čime ćete privući poglede i naglasiti prostor. Na kraj putića možete da postavite i jezerce ili sto i stolice za odmor i ručavanje.

Komentari (2)

  1. Kalista Grey каже:

    hvala za super savete! da sam samo ranije procitala clanak – potvrdjujem da se treba na vreme informisati o visini i karakteristikama drveta koje sadite, mi smo se uzajamno unesrecili sa kanadskim brestom, sad ce jadna biljka morati da ide, zao mi sto cemo je ubiti, al’ odigla nam je stazu i zid i komsiji pola kuce, a meni zao drveta ( ima plitko korenje koje se siri povrsinom umesto da ide u dubinu).

  2. Kalista Grey каже:

    a za one koji inace vole drvo i drvene povrsine u basti predlazem da pogledaju ovaj lep klip za dodatnu inspiraciju! http://www.youtube.com/watch?v=aWxUmFQmouM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije