Crvena ruža
01.04.2014 Eksterijer

Ruža – carica vrtova i najdraže cveće Venere

Ruže su najdraže cveće Venere, rimske boginje ljubavi, a u vreme cara Klaudija bile su apsolutno najpopularnija dekoracija u vrtovima.

Ruže se prvi put pominju u drevnoj Mesopotamiji, za vreme vladavine kralja Sargona I (2684-2630. godine p. n. e), koji je sa jednog od svojih osvajačkih pohoda doneo plod šipka.

Friesia

U Homerovoj “Ilijadi” Ahilejev štit ukrašen je ružama (9. vek p. n. e). U Kini je ovaj prekrasni cvet bio vrlo rasprostranjen, pa tako Konfučije (551. godine p. n. e) pominje da u carskoj biblioteci postoji 600 knjiga o uzgajanju ruža.

U Evropu su ruže doneli Rimljani. “Moderne” ruže nastale su ukrštanjem starih vrsta (Rosa Gallica, Rosa Alba, Rosa Centafolia…) sa kineskim, koje cvetaju cele godine. Tako su nastale prve bourbon ruže i prve čajevke, koje odlikuje velika krunica i dug period cvetanja.

Mini rose Vise ruža

Polijante su nastale ukrštanjem Rosa multiflore sa patuljastom kineskom ružom. Ukrštanjem polijanti, koje imaju manje cvetove, sa čajevkama, nastaju floribunde, koje imaju izgled polijanti ali sa nešto većim cvetovima. Ubrzo se pojavljuju floribunde niskog rasta, poznate kao patio ruže. Uzgajivači su ukrštanjem proizvodili nove ruže, sve boljih “karakteristika”, tako da je danas poznato preko 30.000 sorti ovog cveća.

Žuta ruža

Uzgajivači su ukrštanjem proizvodili nove ruže, sve boljih “karakteristika”, tako da je danas poznato preko 30.000 sorti ovog cveća.

Mini-ruže su sve popularnije i kod nas i u svetu. Imaju male cvetove i lišće, neke nisu više od 15 cm. Uzgajale su se sve do kraja 19. veka, kada su gotovo nestale.
Naran žuta Bela ruža

Nakon Prvog svetskog rata vratile su se na velika vrata u Švajcarsku, kao Rosa rouletiji. Od nje su nastale “savremene” mini-ruže.

Ruže penjačice sjajna su dekoracija na kućama, pergolama, starom drveću, stubovima, ogradama…

Rastu vrlo intenzivno, s dugim izbojima pa je moguće formiranje različitih oblika krošnje. Za razliku od vinove loze, penjačice nemaju vitice pa ih je potrebno pričvrstiti. Dostižu visinu preko dva metra. Nove sorte odlikuju veće krunice i cvetaju tokom cele godine.

Tekst: Maja Simović
Foto: PurestockX

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije