
Lepotica u obliku zvezde
Orhideje su vekovima bile simbol ljubavi, raskoši i lepote. Ako vam neko pokloni ovaj cvet prekrasnih latica i opojnog mirisa, to znači da vas izuz...
pročitaj jošAko maštate o vrtu raskošnih boja i mirisa, izaberite ljiljan, cvet koji se veoma jednostavno gaji, a uspeva u svim klimatskim zonama, na svakom zemljištu, nezavisno od položaja u odnosu na sunce.
Ljiljan, ukrasna i lekovita biljka poreklom je iz Egipta, a cveta u svim duginim bojama, mada u domaćem uzgoju preovlađuju bela, zlatnožuta i plava. Zvaničan naziv mu je Hemmerocallis, od grčkih reči ”hemmero” (dan) i ”kallos” (lepota), što upućuje na trajanje cveta.
Ljiljan, naime, cveta više nedelja, ali pojedinačni cvetovi u obliku levka traju samo jedan dan. U Evropi su rasprostranjene mnoge vrste i podvrste samoniklih ljiljana – u brdima, uglavnom po listopadnim šumama rastu krupne, a među livadskim biljkama sitne vrste. Svi ljiljani imaju lukovičast koren i srodan oblik cveta, sa različitim visinama stabljike, kao i nijansama zelenog lista – žbuna.
Pejzažni arhitekti i profesionalni baštovani često se žale da njihove stranke žele baštu u kojoj bi neprestano nešto cvetalo, koja ne zahteva mnogo održavanja i čije bi uređenje bilo jeftino – znači idealan vrt.
Svako ko razmišlja na taj način treba da zasadu ljiljane koji zadovoljavaju sva tri uslova. Ovo cveće nije izbirljivo kada je reč o položaju prema suncu, ne zahteva specijalan sastav zemljišta, a dobro podnosi i veoma toplu i umerenu klimu.
Ljiljan je višegodišnja biljka kojoj krajem septembra odumire nadzemni deo, pa mu hladnoća ne može ništa. Prilikom kupovine sadnica treba napraviti pravi izbor i uzeti sorte ljiljana koji će prve cvetove otvarati krajem maja, a poslednja čašica uvenuće krajem septembra.
Oduševiće vas njihovi uski svetlozeleni listovi koji rastu u busenu, a zatim se savijaju. Iako ljiljani nisu i suviše zahtevne baštenske biljke, posadite ih u zemljište koje ste prethodno pripremili (isitnili ga i pođubrili). Najbolje će cvetati na mestu na kojem ima dosta sunca i gde im neće nedostajati vlage.
Na Istoku se neke vrste ljiljana koriste u ishrani: sveži ili osušeni cvetovi, čiji je naziv ”zlatno povrće” ili ”zlatne igle” dodaju se supama, jelima sa mesom i testu.
Tekst: Olja Ivić
Foto: PurestockX
U gradu, balkon je možda jedina mogućnost da uživate u svežem vazduhu i suncu. Iako ste oduvek sanjali o velikom dvorištu sa mnogo cveća, stvarnost...
pročitaj jošA koje je boje vaša plaža? Priroda nas vrlo često svojim lepotama ostavi bez daha. Predstavljamo vam plaže koje su interesantne po svojim bojama...
pročitaj jošMini ruže su višegodišnje biljke, posebno cenjene za uzgoj kada se raspolaže sa malo prostora, a ne želimo da se odreknemo zadovoljstva uživanja u ...
pročitaj još