Ljiljan
08.06.2014 Eksterijer

U zagrljaju jesenjih mirisa

Ako maštate o vrtu raskošnih boja i mirisa, izaberite ljiljan, cvet koji se veoma jednostavno gaji, a uspeva u svim klimatskim zonama, na svakom zemljištu, nezavisno od položaja u odnosu na sunce.

Ljiljan, ukrasna i lekovita biljka poreklom je iz Egipta, a cveta u svim duginim bojama, mada u domaćem uzgoju preovlađuju bela, zlatnožuta i plava. Zvaničan naziv mu je Hemmerocallis, od grčkih reči ”hemmero” (dan) i ”kallos” (lepota), što upućuje na trajanje cveta.

Ljiljan, naime, cveta više nedelja, ali pojedinačni cvetovi u obliku levka traju samo jedan dan. U Evropi su rasprostranjene mnoge vrste i podvrste samoniklih ljiljana –  u brdima, uglavnom po listopadnim šumama rastu krupne, a među livadskim biljkama sitne vrste. Svi ljiljani imaju lukovičast koren i srodan oblik cveta, sa različitim visinama stabljike, kao i nijansama zelenog lista – žbuna.

Ljiljan slika 2

Pejzažni arhitekti i profesionalni baštovani često se žale da njihove stranke žele baštu u kojoj bi neprestano nešto cvetalo, koja ne zahteva mnogo održavanja i čije bi uređenje bilo jeftino – znači idealan vrt.

Svako ko razmišlja na taj način treba da zasadu ljiljane koji zadovoljavaju sva tri uslova. Ovo cveće nije izbirljivo kada je reč o položaju prema suncu, ne zahteva specijalan sastav zemljišta, a dobro podnosi i veoma toplu i umerenu klimu.

Ljiljan slika 3

Ljiljan je višegodišnja biljka kojoj krajem septembra odumire nadzemni deo, pa mu hladnoća ne može ništa. Prilikom kupovine sadnica treba napraviti pravi izbor i uzeti sorte ljiljana koji će prve cvetove otvarati krajem maja, a poslednja čašica uvenuće krajem septembra.

Oduševiće vas njihovi uski svetlozeleni listovi koji rastu u busenu, a zatim se savijaju. Iako ljiljani nisu i suviše zahtevne baštenske biljke, posadite ih u zemljište koje ste prethodno pripremili (isitnili ga i pođubrili). Najbolje će cvetati na mestu na kojem ima dosta sunca i gde im neće nedostajati vlage.

Na Istoku se neke vrste ljiljana koriste u ishrani: sveži ili osušeni cvetovi, čiji je naziv ”zlatno povrće” ili ”zlatne igle” dodaju se supama, jelima sa mesom i testu.

Tekst: Olja Ivić
Foto: PurestockX

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije