05.10.2021 Eksterijer

Vres – u cvetu kad to druge biljke nisu

Vres je jedna od retkih biljaka koja cveta i zimi. Ova osobina čini je posebno dragom onima koji vole da su okruženi cvećem tokom cele godine.

Reč je o zimzelenoj biljci koja ima tanke, igličaste listove dugačke oko jedan centimetar koji su gusto raspoređeni na tankim grančicama. Biljka formira žbunić koji može biti polegao i visok svega petnaestak centimetara, ali može narasti i preko metra, pa i više. Na granama se pojavljuju sitni zvonasti cvetovi, sakupljeni u cvastima dugim 5-15 centimetara.

Boje su u rasponu od bele do ljubičaste, a najviše ih ima u različitim nijansama ružičaste. Različite vrste iz roda vresa cvetaju u različito doba. Postoje vrste koje cvetaju zimi kao što su Erica carnea, Erica gracilis i Erica hiemalis. Prolećno cvetanje karakteristično je za Erica australis, a u leto i jesen otvaraju se cvetovi Erica cinerea, Erica terminalni i Erica vagani.

Rod Erica broji oko 860 vrsta, od kojih većina prirodno raste u Južnoj Africi, a manji broj na Mediteranu ili u evropskim četinarskim šumama, na šumskim čistinama ili pustarama. Pripada bogatoj botaničkoj familiji Ericaceae koja broji preko sto pedeset rodova, zajedno sa veoma srodnim rodovima sličnog izgleda – Calluna i Daboecia.

Većini vresova, kao i mnogim drugim predstavnicima ove familije, odgovaraju kisela zemljišta, bilo da su suva peščana staništa ili veoma vlažna i močvarna. U Evropi se sreću na rubovima kiselih četinarskih šuma ili na pustarama sa niskom vegetacijom na močvarnim terenima.

Vresom možemo obogatiti žardinjere na terasi ili cvetne granice u bašti. U ovo doba godine on daje boju i život terasama i vrtovima, čak i ako smo odabrali vrstu koja sada ne cveta, jer je reč o biljci zanimljive teksture listova. Ako joj obezbedimo idealno kiselo tlo i redovno je zalivamo, ova višegodišnja biljka može potrajati godinama u vrtu ili žardinjeri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije