RENOVIRANJE KUHINJE

by | November 26, 2021

Pronađite ideje za svoju kuhinju

Pre nego što bilo šta započnete, snabdejte se časopisima koji se bave uređenjem doma i pomno proučite sve tekstove u vezi sa organizacijom kuhinje. Takođe, pogledajte internet stranice koje se bave ovom temom te galeriju slika koju nude. Uporedite različite forme kuhinja (linijska, u obliku slova L ili ćiriličnog P, one sa gornjim elementima ili bez njih…) i razmislite koja se najviše uklapa u vaš prostor. Pritom vodite računa da li ćete u kuhinji samo pripremati hranu ili želite da ona bude i prostor za hladno posluženje, razmislite koliko posuđa i servisa imate…

Budžet

Kako vam se celokupan projekat preuređenja kuhinje ne bi pretvorio u noćnu moru, najpre pažljivo napravite finansijsku konstrukciju. Pritom – dobro razmislite kakvi su vam planovi za budućnost. Nameravate li da ostanete u kući još najmanje pet godina, nemojte škrtariti, već gledajte da nova kuhinja zadovolji sve vaše potrebe i želje. Novac utrošen na stvari koje se ne menjaju često – nije uzalud potrošen. Imajte na umu da deo novca možete uštedeti odabirom jeftinijih ručki ili jednostavnijih mehanizama za otvaranje fioka. Naravno, nepredviđenih troškova uvek ima, tako da obavezno računajte i na njih.

Pronađite izvođača radova

Popričajte s rodbinom i prijateljima o njihovim iskustvima s izvođačima radova. Potražite ih i preko interneta. Nakon što napravite listu potencijalnih izvođača, pozovite ih te zatražite ponude za izradu kuhinje. Imajte na umu da je uvek jeftinije izraditi kuhinju po meri nego kupiti gotovu kuhinju. Nakon što odaberete izvođača radova, stavite na papir koje sve radove treba da izvede, napravite specifikaciju materijala i potpišite. Na ovaj način izbeći ćete iznenadne troškove.

Raspored elemenata

Prilikom uređenja kuhinje najvažniji je raspored elemenata. Dobro sagledajte prostor te odlučite koji bi vam model kuhinje najviše odgovarao. Nemojte se slepo držati dosadašnjeg rasporeda elemenata. Budite sigurni da uvek mogu biti bolje rapoređeni. Imajte na umu da sudopera mora biti postavljena do površine za kuvanje i frižidera ili nasuprot njima. Sudopera, frižider i rerna moraju biti blizu jedni drugim kako bi se olakšalo kretanje po kuhinji.

Odabir podnih obloga u kuhinji

Prilikom odabira podne obloge, imajte na umu da se većina poslova u kuhinji radi stojeći, što zahteva upotrebu dugotrajnih materijala koji se lako održavaju. Drvo je izvrstan i veoma topao materijal. Parket ne preporučujemo, bar ne u blizini sudopere, jer se zbog prskanja vode može podići. Osim toga, lako se može izgrebati. Laminat je odlično rešenje ako želite da uštedite novac. Na raspolaganju vam je velika paleta boja i tekstura, lako se postavlja i održava. Keramičke pločice su najbolje rešenje za kuhinju budući da se veoma lako održavaju. Jedini problem predstavljaju fuge, koje se brzo zaprljaju. Zbog toga vam preporučujemo upotrebu poločica većih dimenzija.

Kuhinjski uređaji su neizostavni

Neizostavni uređaji u svakoj kuhinji jesu frižider, mašina za pranje posuđa, pećnica, sudopera i šporet. Ako mislite da su postojeći elementi i dalje funkcionalni, nema potrebe za kupovinu novih. Ako pak želite i imate mogućnosti, kupite ugradne uređaje, ali to svakako napomenite majstoru koji će vam praviti kuhinju. Naime, on će vam ukazati na šta treba da obratite pažnju prilikom planiranja rasporeda i određivanja dimenzija svakog dela.


Tags: