07.12.2021 Enterijer

Transformacija jednog stana

Cartelle Design strudio bio je zadužen za renoviranje stana čiji vlasnici su imali ideju kako bi želeli da njihov dom izgleda, ali problem sa kojim sami nisu mogli izaći na kraj bila je funkcionalna organizacija stana. To je, dakle, bio primarni zadatak arhitekata: da preurede prostor tako da u njemu bude dovoljno mesta za druženje, rad i privatnost svih članova porodice.

Ovaj moderno uređen stan predstavlja dom mlade porodice koju čini bračni par s dvoje dece. Vlasnici nisu bili zadovoljni organizacijom prostora, zbog čega su se obratili studiju Cartelle Design. Zadatak koji su arhitekte imale bio je da organizuju prostor tako da u njemu ima dovoljno mesta za druženje porodice, prijem gostiju, rad, privatnost svakog člana domaćinstva i odlaganje različitih stvari. Iako stan ima lepu površinu od 106 kvadrata, lista zahteva klijenta nije bila
mala, tako da se na prvi pogled činilo da će morati da prave neke kompromise. Ipak, arhitekte su na kraju uspeli da organizuju sve neophodne funkcionalne celine.
Vlasnici imaju mnogo stvari za koje je trebalo obezbediti prostor za odlaganje, a među njima su i bicikl i različiti sportski rekviziti i oprema. Ovo je rešeno ugradnjom plakara i polica duž obe strane hodnika. Hodnik je, inače, predstavljao najproblematičniju prostoriju u zatečenom stanu jer je zauzimao mnogo mesta. Međutim, tokom razrade projekta pokazao se vrlo korisnim jer, osim što je njegovim sužavanjem plakarima obezbeđen prostor za odlaganje, on je i skraćen, tako da je dnevna zona dobila nekoliko dodatnih kvadrata.

Iako proširen na račun hodnika, dnevni prostor i dalje nije naročito velik, tako da su se arhitekte opredelile za svedeno uređenje i neutralan kolorit u kombinaciji drveta i svetlosive. Ipak, dramatičan akcenat predstavlja zid koji se pruža duž dnevne sobe i trpezarije, koji je obojen
u smaragdnu nijansu zelene. U uvučenom delu dnevne sobe nalazi se kuhinja. Ona je samo delimično odvojena staklenom pregradom kako bi čitav prostor delovao što šire i prozračnije. Stilski i koloritno, ona prati ostatak dnevne zone, pri čemu je za pojedine elemente ovde odbrana kontrastna crno-bela kombinacija, dok smaragdno zelene podne pločice imaju isti efekat kao i zid u dnevnoj sobi.

Što se tiče organizacije kuhinje, ona je podeljena na nekoliko blokova sa različitim funkcionalnim zonama. Najširi zid zauzima blok sa standardnim podnim i zidnim kuhinjskim elementima, koji imaju crne, odnosno bele frontove. Zid između njih prekriven je heksagonalnim pločicama
s geometrijskim dezenom – istim kao i podne pločice, ali u crno-beloj varijanti. Ovde se nalaze sudopera, ploča za kuvanje i radna površina. U zidu pored izvedena je niša u kojoj je ugrađen blok sa visokim kuhinjskim ormarima i ugradnom rernom. Za njega su odabrani frontovi u dekoru drveta, koji su i ovoj celini dali topao i pomalo rustikalan šarm. Na kraju, u centru kuhinje nalazi se ostrvo sa radnom površinom, a na njega se nadovezuje šank. Osim najistaknutijom pozicijom, ovaj element je dodatno naglašen visilicama.

Privatne prostorije članova porodice uređene su u istom maniru kao i dnevna zona, ali je akcentna smaragdno zelena boja ovde zamenjena tamnoplavom. U spavaćoj sobi roditelja ovom nijansom istaknut je zid iza kreveta. U spavaćoj sobi roditelja ovom nijansom istaknut je zid iza kreveta. Na tamnoj podlozi do punog izražaja došla je zanimljiva zidna dekoracija. Zid naspram
prozora u potpunosti prekrivaju ugradni plakari od poda do plafona.

Toaletza goste, u koji se ulazi iz predsoblja, uređen je potpuno ahromatski, u crno-beloj kombinaciji. Podovi i donja zona zidova obloženi su pločicama sa crno-belim geometrijskim dezenom, dok su gornje zone zidova crne. Ova prostorija je u izvornom stanju bila dodatno kupatilo, ali je ono smanjeno i pretvoreno u toalet kako bi se dobila dodatna radna zona. Uprkos tome, ovde je ostalo dovoljno mesta za mašine za sušenje i pranje veša, čime je rasterećeno porodično kupatilo.

Kada je reč o dečjoj sobi, ona je uređena u jednostavnom skandinavskom stilu. To je omogućilo da u nju stanu sve neophodne potceline: kutak za rad, prostor za igru i mesto za spavanje.
Kako bi se što više uštedelo na prostoru, odabran je krevet na sprat sa okvirom u obliku kućice.

gettyimages, instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije