17.12.2021 Enterijer

Čaroban stan tročlane porodice

Enterijer ovog stana u Gdanjsku osmislio je studio Raca Architekci, za mladu tročlanu porodicu. Iako je reč o novogradnji, arhitekte su unele nekoliko značajnih izmena u funkcionalnoj organizaciji prostora, kako bi se on u potpunosti prilagodio stanarima.

Stan se nalazi se u novoizgrađenoj stambenoj zgradi u poljskom gradu Gdanjsku. On predstalja prvu nekretninu koju su vlasnici Olivija i Mateus kupili, sa namerom da u njemu naprave porodično gnezdo za sebe i svog malog sina Viteka. Kako bi sve u njemu savršeno funkcionisalo, uređenje prostora prepustili su stručnjacima – studiju za dizajn enterijera Raca Architekci, kojem su ukazali stopostotno poverenje.
Želje vlasnika odnosile su se prvenstveno na funkcionalnu organizaciju, dok su stilski i estetski aspekt skoro u potpunosti prepustili arhitektama. Jedini zahtev koji su imali u tom pogledu bilo je kreiranje ambijenta koji odiše udobnošću i toplinom. Izmene u funkcionalnoj organizaciji prostora podrazumevale su uvođenje dodatnih pregrada. Ipak, njima je trebalo odvojiti samo manje potceline u okviru pojedinih funkcionalnih zona, tako da nije bilo potrebe za izgradnjom dodatnih zidova, već je sve rešeno lakim pregradama u vidu panela, polica i slično.

Dnevni boravak s trpezarijom, kao uostalom i sve druge prostorije u stanu, uređen je u kombinaciji tamnozelene i svetlosive, koja je upotpunjena hrastovim parketom, pregradama i elementima za odlaganje u istom dekoru. Kombinacija zelene i sive dala je čitavom prostoru elegantan i otmen izgled, dok je drvo savršeno “utoplilo” ovaj hladan kolorit.
Osim topline drveta, šarm porodičnog doma prostoru daju i biljni motivi, i to vidu printova i dezena, ali i pravih biljaka. Tako su zidovi dekorisani uramljenim posterima s listovima
zelenih tropskih biljaka, slični motivi čine mustru na velikom tepihu, a na svakoj otvorenoj polici nalazi se pokoja saksija sa sobnim cvećem.

Kuhinja je jedina funkcionalna celina u okviru dnevne zone koja je smeštena u zasebnoj prostoriji. Arhitekte su je organizovale u obliku slova U, pri čemu se jedan njen “krak” otvara prema hodniku. Od njega je delimično odvojena otvorenom policom koja se spušta s plafona i niskom drvenom pregradom koja se nadovezuje na masku radijatora. Kuhinjskim elementima s belim frontovima i sivom radnom površinom, te tamnozelenim staklenim zidnim panelom uspostavljena je veza sa dnevnim boravkom.

Dečja soba uređena je u nešto umerenijem koloritu u odnosu na ostale prostorije, bez snažnih kontrasta. U ambijentu preovlađuju neutralni i pastelni tonovi, a osim toga, ove dve prostorije najviše “naginju” i čistom skandinavskom stilu.

I u kupatilu je svaki element pažljivo odabran i osmišljen kako bi se nadovezao na koncept uređenja ostatka prostora. Ono je možda najjednostavnije uređena prostorija, ali sa najupečatljivijim akcentom – tapetom sa jungle printom, kojom je naglašen zid u walk-in tuš kabini. U ambijentu u kojem preovlađuje siva boja, uz detalje u dekoru drveta, motivi tropskih šuma došli su do punog izražaja. Umesto uobičajenom pregradom za tuš-kabine, prostor za tuširanje ovde je odvojen staklenim vratima u crnom čeličnom ramu, tako da se nadovezuje na dizajn elemenata za odlaganje i pregrađivanje prostora u ostalim funkcionalnim celinama.

gettyimages

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije