Crni zidovi? Naravno, to je in!

by | December 21, 2021

Trend crnih zidova postaje sve popularniji, a dokaz tome su domovi mnogih kojima su dizajneri uredili enterijer. Iako se na prvi pogled čini kao odlika isključivo gotskog uređenja, crna se nametnula kao boja koja pruža dubinu, sofisticiranost, misteriju i kontrast.

Da li ste dovoljno hrabri da u domu iskusite efekte crnih zidova? Tamne zidove ljudi obično izbegavaju, jer vizuelno smanjuju prostor i deluju tmurno. Međutim, dizajneri tvrde da crna boja u enterijeru može biti efektna koliko i bela, pod uslovom da se pravilno koristi.

Crni zid može da bude odlična podloga za umetnička dela, a prostorija neće izgledati sumorno, mračno i teskobno ako tamnu boju zidova „razbijete“ šarenim detaljima, slikama ili ogledalima.

Visoki plafoni i mnogo prirodne svetlosti preduslov su za uživanje u crnim zidovima sobe, ali čak i manje prostorije mogu izgledati moderno i elegantno ako su ostali elementi raspoređeni tako da pojačavaju efekat tamnih zidova.

Neki od enterijera opremljeni su nameštaje i dekoracijama živopisnih boja, koji na neki način ublažavaju uticaj crnih zidova, neki pak efekat tamnih površina omekšavaju prirodnom svetlošću, a neki opet tapetama sa šarom.

Crni zidovi predivno će se uklopiti s prirodnim elementima. Savršeno će istaknuti prirodne materijale nameštaja, a biljke će celoj priči dodati toplinu. Ako niste sigurni u svoju odluku o crnim zidovima, postavite tamnije tapete s uzorkom. Već tada ćete imati predstavu koliko će se crna uklopiti u vaš enterijer. Poigrajte se i s neočekivanim dezenima. Osim tapeta s floralnim uzorkom, možete se opredeliti za foto-tapete i murale.


gettyimages

Tags: