Saveti za održavanje čistoće vašeg kupatila

by | December 29, 2021

Kada govorimo o čistoći prostora u kom živimo najviše pažnje treba posvetiti higijeni kupatila. Često nemamo dovoljno vremena, pa je za sređivanje doma potrebno napraviti plan i odrediti vreme. Međutim, čistoća kupatila mora se održavati svakog dana kako se ne bi pojavile bakterije i prljavštine koje mogu narušiti zdravlje. Geberit svojom funkcionalnošću i prilagodljivim kupatilskim elementima olakšava održavanje svežine i čistoće vašeg kupatila na dnevnom nivou.

Da bi odvodi i sifoni bili čisti važno je da vodite računa šta odlazi u cevi vašeg toaleta i da li ih dobro održavate kako ne bi došlo do nastanka kamenca. Problem se takođe javlja sa zapušavanjem odvoda i zadržavanjem vode u kadi, tuš-kabini ili lavabou. Važno je da opalu kosu adekvatno skupljate i bacate u kantu, kao i sve druge nerazgradive elemente. Međutim, postoje i situacije kada to ne možete da kontrolišete. Kada perete kosu dosta vlasi opadne i odlazi ispod površine kade. Postoje jaka sredstva koja sagorevaju prljavštinu koja zadržava vodu, ali pored toga što čiste odvod, ona i nagrizaju cevi i oštećuju ih. Zato je najbolje vlasi kose izvaditi pincetom, a Geberit kao rešenje koja olakšava čišćenje kod podnih kanalica i tuš kada nudi i umetak koji zadržava vlasi i tako sprečava zagušenje odvoda.

Kada je reč o odabiru nameštaja za kupatilo birajte elegantno i kvalitetno jer su to stvari koje treba dugo da traju. Kada održavate čistoću ovog prostora vodite računa jer česta upotreba hemikalija i jakih sredstava može da ošteti sjaj nameštaja ili ostavi ogrebotine od abrazivnog dela sunđera. Proizvodi za čišćenje sadrže hlor koji narušava izgled kupatilskog nameštaja ukoliko dugo ostane na površini, što može da dovede do pojave korozije na armaturi ili tipkama za aktivaciju ispiranja ili žutih fleka na plastičnim delovima. Pažljivo birajte sredstava za čišćenje, ona koja imaju najviše prirodnih sastojaka.

Svežinu možete očuvati na drugačiji način, a da se pritom ne odreknete preparata kojima verujete kada je u pitanju dezinfekcija. Razblažite sredstva u vodi i nakon toga mekanim delom sunđera očistite željene površine, a možete koristiti i ona na bazi limunske i sirćetne kiseline. Ako redovno čistite svoje kupatilo, ova metoda će biti sasvim dovoljna da održite svežinu i higijenu. Na koji god način da očistite svoje kupatilo, jako je važno da dobro isperete sredstvo jer, kako nagriza prljavštinu tako može da nagriza i keramičke površine ukoliko se dugo zadrži na njima.

Mesto na kome se zadržava najviše bakterija su spojevi na WC šoljama i umivaonicima. Te regije su nepristupačne i teško ih je očistiti, pa je Geberit predstavio WC šolju čija se daska lako skida kako bi se što bolje dezinfikovala. Problem prave i kamenac koji se stvara na kupatilskom nameštaju i crne naslage na fugama, ali je i njih lako ukloniti sa malo sode bikarbone i limunovog soka.

Kao što smo već pomenuli, enterijer vašeg kupatila je prilikom opremanja bio jedan od tri glavne stavke. Koliko je važno da bude prijatno vašem oku, važno je i da bude udobno. Vaš dom je vaša oaza slobode, pa se često događaju i neke neprijatne fleke u nedostatku obazrivosti. Verovatno ste često naišli na mrlje od laka za nokte koje ste pokušali da uklonite acetonom. Ovo nije dobro rešenje jer skidači laka za nokte sadrže aceton koji trajno može da ošteti sjaj plastičnih elemenata, ali i onih od jačeg materijala. Ukoliko vam se ipak dogodi da nanesete mrlje od laka za nokte u kupatilu, za njihovo skidanje iskoristite skidače na kojima je naznačeno da u sastavu nemaju aceton i nakon čišćenja obavezno prebrišite mokrom krpom.

Takođe, problem može da se javi i ako farbate kosu u svom domu. Većina farbi za kosu sadrži vodonik-peroksid, a on nagriza lakovane površine i može trajno oštetiti vašu kadu u koju se farba sliva prilikom ispiranja. U ovim situacijama je jako važno da reagujete brzo i već spremljenim sunđerom i toplom vodom odmah uklonite farbu koja je ostavila tragove na kadi.

Pažljivo birajte kupatilski nameštaj koji je funkcionalan, sredstva za čišćenje na prirodnoj bazi i redovno održavajte čistoću svog kupatila kako biste sebi obezbedili udobnost i sačuvali zdravlje.


Tags: