STAN KOJI NAS JE OPČINIO

by | January 28, 2022

I moderan i elegantan i prostran, a pre svega funkcionalan. Tako bismo ukratko opisali fantastičan enterijer potkrovlja jedne porodične kuće za čije uređenje je zaslužan Mario Goleš, koga smo zamolili da nam kaže nešto o ovom domu koji nam se dopao na prvu.

“Vlasnici višespratne kuće su bračni par srednjih godina koji se bavi ugostiteljstvom i koji u prizemlju ovog objekta ima restoran (trattoria i pizzeria). I taj prostor se trenutno uređuje, i uskoro bi trebalo da bude gotov.”

Kakve zahteve su imali vlasnici ove kuće? Da li ste odmah našli zajednički jezik po pitanju stila i odabiru materijala i boja?

“Odmah da napomenem da kuća nije stara tako da se nisu preduzimali opsežni radovi. Naime, vlasici su izrazili želju da osveže prostor potkrovlja u kojem žive, odnosno da ga učine modernim i funkcionalno uređenim. S obzirom na to da sam im pre nekoliko godina uređivao enterijer i eksterijer apart-hotela, takođe na ostrvu Rabu, već imam iskustva sa njihovim preferencijama po pitanju stila, boja i materijala. Iako je apart-hotel ipak neka druga priča, ukus vlasnika se delimično preneo i na uređenje stambene jedinice u ovoj kući.”

Kakav je raspored prostorija u kući i da li je bilo nekih izmena u nameni pojedinih prostorija?

“Što se tiče rekonstrukcije prostora, tu se nije puno zadiralo u postojeći raspored, osim delimično u zoni dnevnog boravka gde je iza zida obloženog kamenom (na kojem se nalazi TV) sakriven prolaz u drugi stan njihove kćeri. S obzirom na to da su im deca već odrasli ljudi i da više nemaju potrebe za dečjim sobama, jedna od njih je prenamenjena u radnu sobu.”

Već na prvi pogled, vidi se da ima detalja u zlatnoj boji. Da li si time hteo da napraviš odstupnicu od trenda dominacije neutralnih tonova i dekora drveta?

“U vezi sa dizajnom prostora i smernicama koje sam dobio prilikom prvog sastanka, odlučio sam se na trunčicu glamurozniji dizajn u odnosu na neke dosadašnje projekte. Moram napomenuti da to nikako nije “high luxury interior design”, jer se to nije ni htelo postići, ali smo svakako želeli da iskočimo iz okvira danas još uvek popularnih enterijera u kojima prevladavaju svetli tonovi sa nameštajem u prirodnom drvetu. Samim time dosta elemenata je bazirano na uzorku brušenog zlata u kombinaciji sa crnim tonovima pojedinih delova. Da ipak ne bi sve to bilo prenapadno i zagušilo prostor, još uvek prevladavaju svetle nijanse. Bela kao neizostavna popraćena je popularnom “taupe” bojom na nekim od pomno odabranih zidova.”

Spavaća soba deluje vrlo jednostavno, a opet vrlo atraktivno. Kako si pristupio dizajnu ove prostorije?

“Kao što sam već rekao, stan se nalazi u potkrovlju kuće, što se i da naslutiti pri ulasku u spavaću zonu gde su zidovi delimično kosi. Kako u spavaćim sobama obično nemamo puno detalja koji bi podigli prostor, uglavnom je tu krevet i pokoji garderobni ormar, odlučio sam da ga obogatim ukrasnim letvicama postavljenim na kosini plafona. Na taj način smo dobili utisak nešto intimnije atmosfere, a i same prostorije nisu dosadne.”

Šta nam možeš reći o dizajnu kupatila?

“Kupatilo je prostrano, tako da tu nije bilo nekakvih dilema oko svih sadržaja koje bi ono podrazumevalo. Svi sanitarni elementi su lepo raspoređeni i ima sasvim dovoljno mesta za pristup svakom od njih. U velikoj većini slučajeva danas su kupatila projektovana tako da se sve vodovodne i kanalizacione instalacije postave na jedan zid, pa se često dogodi da sve sanitrane elemente imate raspoređene jedan do drugog na istom zidu. U toj kombinaciji je gotovo pravilo da je WC školjka uvek smeštena nasuprot ulaznih vrata, pa kada uđete u lepo veliko kupatilo prvo što ugledate je upravo WC školjka. U svim svojim projektima, odnosno tamo gde je to moguće, trudim se da sanitarni elementi poput WC šolje i bidea budu nekako sakriveni iza vrata, a da prvo na šta naiđete kada đete u prostoriju, bude lep i velik umivaonik sa velikim ogledalom. Ovde smo to mogli izvesti bez problema.”

Mario Goleš

GOLEŠ DESIGN D.O.O.

Arhitektura i Dizajn interijera

Mob: 091 1663680

Mario Goleš on Behance


Tags: