UREĐENJE KUHINJE – IDEJE ZA VAŠ DOM (1 deo)

by | March 30, 2022

Pred vama je adaptacija kuhinje, a nemate ideju kako da je osmislite da bude i lepa i funkcionalna. Pogledajte prvi deo naših predloga koje su osmislili dizajneri enterijera.

KUHINJA U NIŠI
Jedan od načina da kuhinju u okviru dnevne zone izdvojite kao zasebnu celinu jeste da sistemom suve gradnje napravite nišu u koju ćete je ugraditi, kao što je urađeno u primeru na fotografiji. Za kuhinju je posebno zgodna “kutija” koja definiše gornju stranicu niše – ona predstavlja idealno mesto za sprovođenje instalacija rasvete i ventilacionog sistema. Uz to, time ćete smanjiti visinu prostorije iznad zidnih i visokih elemenata. Tako će oni biti savršeno ugrađeni, a da pritom nema previsokih i nepristupačnih polica.
Vizualizacija: Denis Kostin

3D EFEKAT
Kombinacija 3D pločica i ugradne rasvete je još jedan efektan način da jednostavnoj kuhinji date upečatljiv izgled. U primeru na fotografiji zid između podnih i zidnih elemenata, kao i front ostrva, obloženi su 3D pločicama, a njihova talasasta površina naglašena je skrivenim LED trakama, koje ih osvetljavaju odozgo.
Vizualizacija: Pavel Kolobov

DOBAR OSLONAC
Čak i u open-space prostoru gde ima dovoljno mesta za ostrvo i standardnu trpezariju, nije na odmet uštedeti koji kvadrat. U tom slučaju, trpezarijski sto koji se nadovezuje na ostrvo je odlična varijanta. Uz to, spajanjem ovih elemenata možete dobiti atraktivno rešenje koje dve funkcionalne celine povezuje u skladnu celinu. U primeru na fotografijama ploča stola uklještena je u kuhinjskom ostrvu i prirodno se nadovezuje na njega.
Vizualizacija: obrys studio design

KUVANJE U DRUŠTVU
Ostrvo sa šankom nije jedini element koji vam obezbeđuje mesto za društvo u kuhinji – u tu svrhu vam može poslužiti i kuhinjska klupa. Ovaj element retko se viđa u kuhinjama, osim kao deo trpezarijskog seta, jer je ova prostorija obično previše mala da bi se prostor trošio na bilo šta što nije deo radnog procesa. Ipak, ukoliko ste među malobrojnim srećnicima kojima ne manjka kvadrata u kuhinji, udobna klupa, izvedena kao sastavni deo kuhinjskih elemenata, predstavlja detalj koji je može oplemeniti.
Pored klupe, kuhinja iz ovog primera nudi još jednu sjajnu ideju za “prepisivanje”, sličnu onoj iz prethodnog primera – efektan zid iznad radne površine. Međutim, umesto jednobojnih, ovde su s frontovima u boji bele kafe kombinovane dezenirane pločice. Zbog svoje upadljivosti dezen ovde igra ključnu ulogu u stilskom definisanju kuhinje. U konkretnom slučaju, geometrijska mustra stilizovana je sa jasnom inspiracijom u majolika dezenu, tako da je prostor dobio mediteranski šmek. Svedenija mustra bi pak bila bolji izbor za jednostavniji skandinavski ambijent.
Vizualizacija: Vladislav Krukovsky


Lorenzen, Angelika / living4media / Profimedia