08.04.2022 Enterijer

STAN: DIZAJN PO UGLEDU NA OMILJENI BAR

Vlasnici ovog apartmana angažovali su dizajnera njihovog omiljenog mesta za izlazak znajući da će najvernije preneti osećaj javnog prostora u stambeni.

Bivša sedmospratna fabrika konfekcije i tekstila u ulici Bond koja datira iz davne 1895. godine odnedavno je postala deo istorijske četvrti jer je ispunila kriterijume koji je svrstavaju u arhitektonsko nasleđe grada Njujorka. Fasada od terakote i livenog gvožđa predstavljaju autentičan izgled s početka 20. veka, međutim to nije sasvim očuvano u njenoj unutrašnjosti. Na petom spratu nalazi se savremeni stambeni prostor čiji dizajn nije inspirisan prošlošću koja ga okružuje, nego su ideje preuzete iz obližnjih restorana.

Iako se ne bavi privatnim prostorima, za uređenje ovog stana angažovan je Oliver Haslegrave i njegov Home Studio, koji je bio zadužen za dizajn enterijera koktel-barova koji su vlasnici stana obožavali.

Naime, njih je posebno privukao topao ambijent i retro stil koji se prožima u većini Oliverovih projekata, koji je poznat po drmatičnosti zakrivljenih zidova i eksperimentalnom pristupu u materijalizaciji. Sličnim avanturističkim duhom dizajner je pristupio i pri uređenju ovog stambenog prostora.

Da bi i u stanu izveo sličnu transformaciju kao i u javnim objektima, dizajner je odlučio da maksimalno iskoristi zatečeno stanje i zadrži postojeću konstrukciju. Visina plafona i originalni prozori od javora su mu se učinili kao verni ostaci predratnog Njujorka koji bi se mogli uklopiti u moderan ambijent.

Kako je imao svu moguću slobodu u dizajniranju, inspiraciju za paletu boja pronašao je u kinematografiji odlučivši da bela boja dominira, a crvenkaste nijanse, bakar i peskovita braon doprinesu toplini. Iako se na prvi pogled prostor čini prazno i prozračno, velika pažnja posvećena je detaljima.

Svaki elemenat nameštaja je zanimljiv po svojoj formi ili materijalu, ali u dnevnom boravku poglede najviše privlači komoda koju je dizajnirao baš Home Studio, a čiju zaobljenu konstrukciju čine metalne šipke, dok su pojedina polja formirana kao ormarići od hrasta rebraste teksture. Iako je garnitura neutralne bele boje, tu su šareni tepih i kvadratni stočić od ružičastog polimera da unesu vedrinu. Drvena fotelja rađena je u nešto tamnijoj nijansi, a uz nju se lepo uklopio kafe-stočić sa trskom na površini takođe dizajnerski proizvod Home Studia.

Drvo preovladava i u trpezariji, gde se nalazi sto i osam stolica iz 1950. presvučenih baršunom, a iznad je postavljena visilica većih dimenzija sačinjena od metala sa staklenim prstenovima. Polovina zida u dnevnoj zoni obložena je pločicama koje su blago zaobljene tamo gde se susreću sa prozorskim okvirom.

Kuhinjski prostor najviše dočarava ugostiteljski duh zbog velikog ostrva koje se proteže celom širinom prostorije. Svetla ploča zaobljenih ivica umanjuje granice i čini prostor dostupnim sa svih strana. Elementi obojeni u plavo sa podtonom zelene postavljeni su uz zid, a krase ih detalji od bakra. Naspramni zid obložen je drvenim letvicama koje unose dinamiku i toplinu u prostor kojim dominira svetlost.

Zadržani su i zaobljeni zidovi sa staklenim translucentnim prozorima koji spontano navode kretanje i otvaraju pogled ka dnevnoj zoni. Iza jednog od ovih prozora krije se gostinsko kupatilo u kojem je dizajner najvernije prikazao svoju naklonost prema zaobljenim ivicama.

Od kade, umivaonika, do načina postavljanja pločica, svuda su zastupljene oble konture. Formiranje kade i elementa sa ugradnim lavaboom zahtevalo je posebnu tehniku oblaganja pločica. Pravi uglovi i oštre ivice se ne pojavljuju ni na detaljima poput ogledala i staklenog paravana koji su dodatno naglašeni bakarnim konturama.

Glavna spavaća soba predstavlja izrazito svetlu i prozračnu prostoriju sa tek nekolicinom detalja od drveta. Bela boja kojom su ofarbani čak i okviri prozora vizuelno čini prostoriju većom. Krevet sa naslonom od drveta i isprepletene trske je iz kolekcije Home Studia, a pored njega se nalazi konzolni noćni ormarić idealan da se na njega postavi vaza sa malo zelenila.

U uglu je postavljena udobna fotelja i lampa u art-deko stilu, a zid krasi slikarsko platno sa nepravilnim oblicima u denim plavoj koja se može videti u kupatilu u sklopu sobe. Prvobitni koncept je nastavljen, ali je za ovu prostoriju izabrana nešto tamnija paleta boja.

Pločice i dalje prave zaobljene linije, ali u ovom primeru služe samo kao konture, jer je deo zida ofarban bojom otpornom na vlagu. Slobodnostojeća kada pored prozora doprinosi komforu, a naspram nje se nalazi oblo ogledalo i lavabo napravljen od mermera sa izraženim „venama” kamena.

Uvodna fotografija: BRIAN W. FERRY

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije