UREĐENJE STANA: DOM ZA MODERNU PORODICU

by | April 10, 2022
uređenje porodičnog stana

Enterijer sa elementima industrijskog stila uredio je arhitekta Jevgenije Švetsov koga su angažovali vlasnici mladi bračni par sa osmogodišnjom ćerkom.

porodični stan

Apartman s terasom nalazi se u višespratnici sa panoramskim pogledom na obližnji park. Blizina škole, dečjeg izgrališta, sportskog centra, banke, brojnih prodavnica, bili su razlozi zašto se ovaj par, nakon dužeg razgledanja nekretnina koje su bile na prodaju, odlučio baš za ovu.

Sam raspored prostorija obezbedio je veliku količinu dnevne svetlosti, a arhitekta je na odličan način naglasio visinu zidova opredelivši se za detalje poput vrata do plafona i transparetnih komada nameštaja. Zaobljena površina ovom stanu daje mu poseban šmek.

Kuhinja je postala srž stana. Centralni element u ovoj prostoriji je kuhinjsko ostrvo “uvijeno” u pločasti materijal koji oponaša izgled mermera, dok je deo okrenut prema kuhinji, kao i većina kuhinjskih elemenata izrađena od medijapana crvene boje.

stan

Zidovi obrađeni tehnikom koji imitiraju izgled betona dodatno su istakli inače atraktivan kuhinjski blok koji se završava elementima u tamnom staklu.

1

Umesto klasičnog trpezarijskog stola, arhitekta se opredelio za neobično rešenje – sto koji se jednim delom oslanja na kuhinjski element, a drugim na staklenu ploču koja ima funkciju nogara. Uz njega su postavljene četiri stolice sačinjene od drveta, pomalo grube završne obrade, što predstalja lep kontrast samom staklu.

Celu površinu zida u dnevnom boravku prekriva regal, u okviru koga je postavljen TV, rađen po meri prostora u kombinaciji bele i crne boje. Iako ne bismo očekivali da se fotelja presvučena crvenom tkaninom uklopi uz sofu nežnoroza boje, ovde se upravo to dogodilo.

stan

Taman parket je istakao svetao okrugli tepih na koji je postavljen takođe okrugli klub-stočić jednostavnog dizajna.

porodični stan

Hodnik odlikuje neobična zidna dekorativna tehnika, što je bio glavni razlog njegovog jednostavnog uređenja. Opremljen je crnom klupom koja je postavljena do samih ulaznih vrata, iznad koje je mesto našla slika koju je izradio mladi umetnik, prijatelj vlasnika stana.

uređenje porodičnog stana

Naspram ulaznih vrata, duž celog zida, prostire se uzano ogledalo. U samom uglu se našao okrugli tabure i još jedna slika istog umetnika. Kao što smo već napomenuli, u cilju isticanja visine zidova, arhitekta se oredelio za vrata koja idu do samog plafona.

uređenje porodičnog stana

Kupatilo je po želji vlasnika opremljeno tuš-kabinom. Kako je prostor dozvoljavao, arhitekta se odlučio da prostor za tuš zauzme čitavu širinu zida. Naspram se nalaze sanitarni elementi – toalet šolja i bide.

Na ormariću rađenom po meri, s pločom sa izgledom mermera u crnoj boji, postavljena su dva okruga umivaonika. Zbog tamnijeg kolorita, osim ugradne rasvete, bilo je potrebe i za dodatnim lampama blizu velikog okruglog ogledala.

Interesantan momenat u sobi osmogodišnje devojčice svakako je zid obložen ogledalom na koji je fiksirana drvena konstrukcija odignuta od poda u okviru koje se krevet.

Odmah do njega je polica sa više otvorenih segmenata, na koju se naslanja konzolni radni sto u dekoru drveta. U ovoj neobično dizajniranoj sobi našlo se još mesta za klavir.

Roditeljska spavaća soba opremljena je vrlo jednostavno, ali atraktivnost nije zabišla ni ovaj deo stana. I ovde se arhitekta odlučio za neobičnu obradu zidova na gornjoj polovini, koja je na savršen način istakla lepotu drveta kojom je obložena donja polovina.

uređenje porodičnog stana

Funkciju noćnih ormarića ovde su preuzeli crveni plišani tabure u obliku kocke i dizajnirani okrugli stočić-hoklica. Kako vlasnici vole da završe dan uz knjigu, sasvim je očekivano da, osim ugradne rasvete i moderne visilice, sa obe strane kreveta budu postavljene i zidne lampe.

uređenje porodičnog stana

foto: Askar Kabžan