STAN
23.04.2022 Enterijer

KO NE BI POŽELEO BAŠ OVAKAV STAN!

Mlada porodica je za uređenje svog životnog prostora u novoizgrađenoj individualnoj kući angažovala studio ZROBYM architects, a glavno obeležje ovog objekta jesu moderni prozori smešteni u niše sa stranicama obloženim drvetom. Budući da su vlasnici ljubitelji svedenog modernog dizajna, arhitekte su odlučile da ovaj element bude okosnica čitavog enterijera. Sa njima su usklađeni svi detalji i komadi nameštaja od drveta, a ugradni elementi za odlaganje isprekidani su otvorenim policama čiji dizajn odgovara dizajnu niša u kojima se prozori nalaze.

U funkcionalnom smislu prostor je podeljen na prizemlje sa zajedničkom dnevnom zonom i tehničkom prostorijom, i sprat sa radnim kutkom privatnim prostorijama članova porodice. Sve prostorije raspolažu raskošnom površinom, a najveća je, naravno pripala dnevnom boravku. On je organizovan kao open space prostor, sa dnevnom sobom na jednom i kuhinjom na drugom kraju prostorije, dok je trpezarija smeštena u središtu, između njih.
Najinteresantniji detalj u dnevnoj sobi jeste zid iza TV-komode i kompozicije koja je oko nje napravljena. Niska konzolna TV-komoda u dekoru drveta zauzima gotovo čitavu širinu zida, ali je pri uglu napravljen upečatljiv prelaz – na nju se nadovezuje žuta komoda istih dimenzija, iznad koje je i deo zid obojen u istu nijansu. Sa njim se stopio i konzolni ormarić sa zastakljenim delom. Zid iznad TV-komode delimično je obložen crnim panelima sa teksturom betona. Njihova namena je da sakriju kablove multimedijalnih uređaja, a ujedno su čitavom prostoru da li urbani izgled.

Ugaona sofa leđima okrenuta trpezariji je, tako da ona ujedno predstavlja granicu između dve funkcionalne celine. U središtu dnevne sobe je “mozaik” od malih kubičnih stočića, koji po prtrebi čine centralni klub-stočić, ili se premeštaju kao pomoćni stočići tamo gde su potrebni.

Kuhinja je organizovana u obliku slova L, upotpunjena ostrvom sa šankom. Ugao zauzimaju visoki zatvoreni elementi za odlaganje sa ugradnom belom tehnikom, dok ostatak čine standardni niski elementi s radnom površinom. Zone odlaganja i pripremanja hrane razdvojene su i koloritom, pa tako visoki ormani imaju bele frontove, dok su ostrvo i niski ormarići u dekoru drveta.

Najupečatljiviji detalj i u ovom prostoru jeste kompozicija na zidu. Ona započinje plavom radnom površinom, koja je zapravo donja strana rama koji uokviruje čitavu slobodnu površinu zida. Njegova boja stopila se sa bojom zida i konzolnog zidnog elementa za odlaganje, te čitav ovaj deo izgleda kao velika niša. Još jedan neobičan detalj jeste rasveta iznad kuhinjskog ostrva, koju čine rasvetna tela u obliku cevi, gusto raspoređena oko ostrvskog aspiratora.

Na sprat vode trokrake stepenice u obliku latiničnog U, koje polaze iz ulaznog hodnika raskošnih dimenzija. Da veliki prostor ne bude bačen na komunikacije arhitekte su rešile tako što su ovaj hodnik ujedno iskoristile i kao prostor za odlaganje, te se ispod sva tri kraka stepenica nalaze ugradni ormani sa belim frontovima.

Na spratu se nalaze dve radne sobe, koje se u slučaju proširenja porodice mogu spojiti i preurediti u još jednu ili dve dečje sobe. Obe radne sobe karakteriše jednostavan stil i neutralan kolorit upotpunjen žutim i plavim detaljima, kao i u dnevnom boravku.

Privatne prostorije članova porodice su najsvedenije uređene prostorije u kući za koje je odabran potpuno neutralan kolorit – kombinacija bele, svetlosive i drveta. Ovakva jednostavnost potpuno je primerna njihovoj nameni.

Gotovo svi komadi nameštaja u spavaćoj sobi skoncentrisani su uz jedan zid. On je u punoj visini prostorije prekriven plakarom pravljenim po meri, zatvorenim diskretnim belim frontovima. U donjoj zoni u središtu zida između između zatvorenih ormana nalazi široka niša u dekoru drveta, koju delimično zatvara uzglavlje bračnog kreveta.

Niša iza kreveta iskorišćena je na vrlo praktičan i efektan način. U njoj su iza uzglavlja umetnute bočne police za knjige, dok su paralelno sa krevetom sa svake strane postavljene ploče koje imaju funkciju noćnog stočića. Bočna strana ugradnog plakara takođe je iskorišćena kao otvorena polica.
Osim kreveta i ormana, u spavaćoj sobi nalazi se još samo nekoliko modernih pufova. Donja strana niša s prozorima, koji sežu skoro do poda, ušuškana je dekorativnim jastučićima i koristi se kao klupa za čitanje.

Skandinavski stil uređenja prostora možda je najdoslednije primenjen u dečjoj sobi – od kolorita i dizajna nameštaja, do dekorativnih detalja. Kao i u spavaćoj sobi, čitav jedan zid prekriven je ugradnim plakarem sa belim frontovima. Međutim, umesto niše, u njegovoj donjoj zoni nalaze se fioke u sa frontovima u dekoru drveta, u kojem je i na belim frontovima “iscrtana” silueta planinskih vrhova.

Svedenost i oštre linije i uglovi kojima je ona prikazana predstavljaju tipično obeležje dekorativnih detalja dečjih prostora u skandinavskom stilu, baš kao i indijanski tipi za igru, smešten u kutku do ormana.

Uza zid naspram plakara pruža se drvena platforma u čijoj su bazi smeštene fioke za odlaganje igračaka. Na njoj se nalazi plitka komoda, a ujedno služi i kao podloga za dušek, zamenjujući time klasičan krevetić. Svetlosivi zid iza komode krase dekorativni detalji – kit i oblačić stilizovani u jednostavnom skandinavskom stilu, dok je susedni zid prekriven tapetama sa diskretnim tufnama na beloj podlozi.

Toalet sa tušem u prizemlju i porodično kupatilo na spratu uređeni su u potpuno istom stilu i koloritu. Osnovu čine svetlosive pločice na podu i u donjoj zoni zidova, iznad kojih su zidne površine zaštićene vodootpornom bojom.

Ovakav ambijent upotpunjen je drvenim detaljima – pločom ispod lavaboa, ormarićima i policama, a dobra osvetljenost omogućila je da se ove prostorije dekorišu sobnim biljkama. Time je upotpunjena zen atmosfera koja vlada u ovim prostorijama.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije