FANTASTIČAN STAN I U NJEMU MAJMUNČE

by | May 23, 2022
uredjenje porodičnog stana

Arhitekta Alena Makagon osmislila je enterijer doma za veliku porodicu koji je, iako u osnovi jednostavan, prepun neočekivanih i nesvakidašnjih rešenja i detalja.

Sofisticiran karakter ovog stana za četvoročlanu porodicu rezultat je posvećenosti arhitekte Alene Makagon svakom detalju. Svi elementi u ovom prostoru – od zidnih obloga do rasvetnih tela i dekorativnih detalja – pažljivo su birani kako bi se kreirao moderan, dinamičan, ali u isto vreme skladan ambijent.

Za ovaj stan karakteristično je to što je svaka funkcionalna celina jasno definisana i barem delimično fizički odvojena, uključujući i sve prostorije dnevne zone – dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju. Dnevna soba opremljena je raskošnom ugaonom garniturom koja obezbeđuje dovoljno mesta za druženje velike porodice i njihovih gostiju.

Centralni deo zida naspram sofe zauzima MDF panel visokog sjaja u zagasitoj nijansi crvene. Za njega je pričvršćen televizor, a ujedno je poslužio kao atraktivno rešenje za skrivanje kablova. Ostatak zida, sa obe strane ovog panela, prekriven je svedenom metalnom policom koja služi kao biblioteka. Uz nju je organizovan ušuškan kutak za čitanje, koji obuhvata udobnu plavu fotelju s pripadajućim osloncem za noge.

Upravo zidovi jesu ono što je najviše definisalo vizuelni karakter dnevne sobe, kako dekoracijom i već opisanim funkcionalnim elementima, tako i paletom boja. Prljavoroza nijansa zida u kontrastu je sa crnim sistemom polica koje ga prekrivaju, dok je nešto balži prelaz ka crvenom panelu u središtu. U potpunom kontrastu sa ovom kompozicijom jeste tamnozeleni susedni zid. Na njemu se ističe simpatična slika majmuna, koja je prostor začinila dozom humora.

U centralnom delu dnevne zone smeštena je kuhinja s manjim prostorom za obedovanje. Svedeni stil i zanimljiva paleta boja karakteristični su i za ovu celinu – kuhinjski elementi su u kombinaciji bele i mentol zelene boje, dok su trpezarijski sto i stolice, koji se nadovezuje na ostrvo, u tamnoj nijansi sive, odnosno plave, čime je postignut dinamičan kontrast.

Najinteresantnije rešenje u kuhinji jeste način na koji je ona odvojena od dve susedne funkcionalne celine. Umesto zidova, kao pregrade su iskorišćeni elementi za odlaganje i ugradne kuhinjske aparate, koji su pravljeni po meri i njihova visina seže sve do poda.

Za frontove su odabrane MDF ploče u dekoru drveta, što se savršeno uklopilo sa inače hladnim koloritom ove celine. Pored ovog funkcionalnog rešenja, jedan od najatraktivnijih detalja jeste i rasveta iznad trpezarijskog stola. Sačinjena od visilica istovetnog oblika, ali različitih veličina i boja, savršeno je istakla kutak za obedovanje i ujedno postala glavna dekoracija čitavog ovog prostora.

Spavaću sobu karakteriše svedena paleta boja, ali bogata kombinacija materijala i tekstura. Centralni detalj jeste niša u kojoj je smešten bračni krevet, u okviru koje su kombinovane crna boja i drvene zidne obloge. Zidni paneli lepo su se uklopili s nešto svetlijim parketom, a njihova tekstura istaknuta je skrivenim LED trakama, postavljenim uz obode isturenih delova zida. U čitavu ovu kompoziciju savršeno su se uklopile dve crne platforme, koje imaju funkciju noćnog stočića.

Zid naspram kreveta obrađen je u imitaciji betona, što je, imajući u vidu da je i naspramni zid tretiran prilično tamnim tonovima, bio vrlo hrabar izbor. Ipak, time nije stvorena skučen i mračan ambijent, prvenstveno zahvaljujući velikoj površini i svedenoj opremljenosti ove prostorije, ali i obilju dnevnog svetla koje obezbeđuju veliki prozori.

Spavaća soba raspolaže i zasebnim garderoberom, u kojem su uz zidove diskretno raspoređeni elementi za odlaganje odeće i obuće. U središtu ove prostorije nalaze se veliko ogledalo i raskošni puf u čester radu, koji predstavljaju asocijaciju na butik.

U prateće sadržaje glavne spavaće sobe spada i zasebno kupatilo. Njegov karakter takođe je definisan kombinacijom materijala i tekstura, a ne upadljivim bojama i detaljima. Velika površina omogućila je da se ova prostorija podeli na dve potceline – deo sa umivaonikom i deo sa kadom.

Gotovo čitav zid iza dvostrukog umivaonika prekriven je ogledalom, što je kupatilo učinilo još većim, dok je kada istaknuta izdizanjem na platformu. Čitav ovaj kutak obložen je sivim kamenim pločama velikog formata.

Stan obuhvata i dve dečje sobe. One su uređene u gotovo identičnom stilu i koloritu, ali uz nešto drugačiju funkcionalnu shemu, budući da su namenjene deci različitog uzrasta. Jedna od njih opremljena je za devojčicu školskog uzrasta, te je u skladu s tim njen sastavni deo i radni kutak.

Druga dečja soba namenjena je dečaku koji još nije pošao u školu, te je njegov lični kutak više prilagođen igri i zabavi. Karakteriše je ista paleta boja i slična funkcionalna organizacija kao u sobi za devojčicu.

Kupatilo namenjeno deci i gostima uređeno je u kombinaciji crne, bele i dekora drveta, a njegov jednostavan dizajn potpuno je preobražen efektnim detaljem – fototapetom s motivom listova monstere, koji krasi zid iza umivaonika, odnosno unutar tuš-kabine.