BOJE ZIDOVA – RECEPT ZA SUPER UREĐENJE DOMA

by | May 27, 2022
bojenje zidova u stanu

Činjenica je da su beli zidovi neprevaziđeni, ali ako volite boje, zašto ih onda ne biste uneli u svoj dom i učinili ga interesantnim i vedrim na neobičan način?

PASTELNO

Pastelni tonovi su vrlo popularni poslednjih godina, i već su se našli na zidovima mnogih stanova. No, ne mora to uvek biti jedan zid obojen u jednu boju, naprotiv, i kombinacije više tonova na istoj površinu su dobrodošle. Pustite mašti na volju i izaberite boje koje vam se dopadaju vodeći računa da se lepo uklope sa nameštajem i tekstilom u prostoriji. Sheme po kojoj ćete uklapati boje mogu biti raznovrsne. Čak i geometrijski oblici mogu biti zanimljivo rešenje, jer će pastelne nijanse ublažiti oštre linije.

Članak se nastavlja posle reklama

OSLIKAVANJE

Iako su tapete i dalje vrlo moderne, oni koji su talentovani za crtanje i slikanje neretko se se odvaže da sami dekorišu zid. Kako je reč o interesantnim i unikatno oslikanim površinama, ovakav pristup je privukao veliku pažnju i postao trend. Već se angažuju soboslikari koji će ispuniti želje klijenata, a za određene mustre nije potrebna preterana veština, pa se možete poigrati i sami.

Članak se nastavlja posle reklama

Članak se nastavlja posle reklama

TOPLI ZEMLJANI TONOVI

Iako je bež boja odavno smenila belu na zidovima, prirodne i neutralne boje se sve više koriste u tamnijim nijansama. Obavezne su ako želite u svom domu toplu i gostoljubivu atmosferu, a ako govorimo o najpopularnijoj onda je to svakako terakota crvena. Smatra se energičnom i lepom podlogom za razne dekorativne predmete, ali ako biste da ublažite njenu dominantnost onda polovina zida može da bude obojena nekom neutralnom, npr. bež bojom.

Članak se nastavlja posle reklama

Članak se nastavlja posle reklama

OMBRE

Efekat ombre predstavlja postepeni prelaz između nijansi istih ili različitih boja koje u enterijeru deluju vrlo umirujuće. Možete se opredeliti za najjednostavniji pristup, odnosno na beli zid nanesite nijanse iste boje tako da ona deluje izbledelo na određenoj visini gde zid ostaje beo. Za nešto izraženiji utisak i ljubitelje kolorita, odaberite dve boje čiji će najtamniji tonovi biti smeštene na dnu i vrhu, a najsvetliji će se u središnjem delu zida spojiti i delimično pomešati.

Članak se nastavlja posle reklama

Članak se nastavlja posle reklama
VIŠE AKCENTNIH BOJA

Ako želite da skrenete pažnju na zidove, i da oni postanu nosioci dizajna pored jednostavnog nameštaja, onda slobodno odaberite više boja. Možete podeliti zid na nekoliko polja koja ćete drugačije ofarbati, a ukoliko se odlučite da to budu geometrijske forme dobićete još upečatljiviji efekat.

Članak se nastavlja posle reklama

BOJE NAMEŠTAJA I NA ZIDU

Kada želite posebno da naglasite stil prostorije, naročito ako je reč o koloritnom dizajnu, bez
dvoumljenja možete ponoviti boju nameštaja i na zidovima. Nećete preterati ako se odlučite
za kombinaciju više boja u vidu zanimljivog murala. Na taj način ćete stvoriti jasnu celinu
koja ne mora uvek da se uklapa sa ostatkom prostora.

Članak se nastavlja posle reklama


shutterstock