DNEVNA SOBA BAŠ KAKVU ŽELITE

by | June 1, 2022
dnevni boravak

Budući da je središnja i višenamenska prostorija, dnevni boravak mnogi opravdano smatraju najvažnijim delom doma i najčešće upravo njega preuređuju, unoseći nekad manje, nekad veće izmene. Izgled i raspored dnevnog boravka zavisiće pre svega od vaših želja, navika i potreba, a pri njegovom kreiranju na raspolaganju vam je veliki izbor različitih stilova, odgovarajućih boja, materijala, komada nameštaja i raznih ukrasnih elemenata koji vam mogu pomoći da vaš dnevni boravak uredite baš onako kako vama odgovara.

Kombinacija sive boje sa materijalima poput opeke i drveta čini da enterijer uvek izgleda u trendu.

Lep, atraktivan izgled ambijenta postići ćete odabirom elemenata koji nisu deo iste kolekcije – ukoliko je sofa jednostavnog dizajna i neutralne boje, fotelja ili tabure može biti akcenat u prostoru

Ponekad je dovoljan jedan sasvim običan komad nameštaja, npr. polica izrađena u sopstvenoj režiji, pa da postignete originalan izgled.

 

Ako priželjkujete elegantan ambijent, često se morate držati strogih pravila – bez puno boja i razliočitih dezena. Zapravo, dezeni mogu u vrlo maloj količini, npr. na dekorativnim jastućićima, a jedna boja treba da se ponavlja na više mesta.

Obična, jednobojna ugaona sofa i jednobojni tepih i te kako mogu da tvore atraktivnu dnevnu sobu, ali uz malu pomoć nekih elemenata za koje ne bismo mogli reći da su baš toliko jednostavni, a to su u ovom slučaju rasveta i klub-stočić.

Svetao parket, kao i zidovi i zavese  u neutralnim tonovima, dopuštaju vam izbor sofe i fotlja i u jarkim bojama. Ovde je za sofu izabrana tirkizna,  dok su fotelja i tabure ipak ostali u neutralnoj bež.

Razigrani kolorit – jedan od načina da životni prostor odiše energijom, koja svakako prelazi i na ukućane. Elementi mogu biti u različitim bojama, ali ne bi trebalo da baš sve budu upečatljive i jarke, jer u tom slučaju uveliko ste zašli u ambijent koji deluje haotično i opterećujuće.

Za kombinacijom plave i žute obično posežemo leti, kada biramo dekorativne predmete. Međutim, zaista ne postoji razlog da ne ostane u dnevnoj zoni tokom čitave godine asocirajući nas na najtoplije godišnje doba. Još ako je asocijacija potpomognuta detaljem iz prirode, poput ovog stoćića napravljenog od grubo obrađenih stabala drveta, rezultat je topao i privlačan dnevni boravak.

Ako birate tamne boje, kako za pločasti, tako i za tapacirani nameštaj, posebnu pažnju posvetite rasveti, jer ćete u suprotnom imati osećaj kao da ste u tunelu, a znate i sami da to nije dobro za vid. Takođe birajte prozračne, retko tkane zavese kako ne biste blokirali prodor sunčeve svetlosti u ambijent.

Sjaj i refleksija takođe, kao i boje, materijali i rasveta, imaju moć da ambijent učine lepim, originalnim, ali i toplim. Konkretno, u ovom slujčaju, upravo sjaj ogledala, visilica i klub-stoćića doprineli su da ovaj prostor ne deluje monotono i beživotno.

Isti slučaj kao prethodni. Siva bi zagospodarila ambijentom da je jedna stvar nije izvukla – reč je o biokaminu koji i te kako deluje na izgled celokupnog ambijenta unoseći u njega izvesnu dozu luksuza.

Kad je reč o dekorisanju zidova, nije lako doneti odluku. Na raspolaganju su vam boje o kakvim smo do sada mogli samo da maštamo, razne dekorativne tehnike njihovog nanošenja, tapete od različitih materijala, 3d zidne obloge, paneli… No, i pored ovako bogatog izbora, neki se odlučuju za postavljanje drvenih letvica (po principu “uradi sam”), koje mogu, ali i ne moraju biti “potpomognute” skrivenom LED rasvetom. Izgledaju jednostavno, a s druge strane vrlo upečatljivo.


/ living4media / Profimedia

Tags: