POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA KAD SE DIZAJNERI ENTERIJERA MALO ZAIGRAJU

by | June 22, 2022
stan kineski uredjenje

Vlasnici ovog prostora od 70 kvadrata su preobražaj ambijenta u potpunosti prepustili  zaposlenima u studiju Buro Koray Duman. Mladi dizajneri su transformisali enterijer kako bi ga prilagodili potrebama vlasnika i njihovom načinu života, ali su rešili i da naprave nešto nesvakidašnje, ne preterano skupo za njujorske prilike, a opet sa tako snažnim i upečatljivim karakterom.

stan kineski uredjenje

U novom enterijeru dominira centralno jezgro definisano skulpturalnim zelenim zidovima, u kom su smešteni toalet, vešernica i ostava. Ova instalacija pravi je prostorni i koloritni akcenat u pretežno neutralnom,  minimalistički uređenom ambijentu.

stan kineski uredjenje

Osim funkcionalne reorganizacije, u stanu je postavljena nova podna obloga – hrastov parket. Takođe, uklonjene su stare zidne obloge, te su gotovo svi sačuvani zidovi od ogoljene opeke okrečeni u belo.

Kao uspomena na nekadašnji izgled stana, na delu zida između dva prozora u dnevnoj zoni sačuvano je parče starih tapeta. Ovaj detalj lepo se uklopio u rustičnost opeke na ostalim zidnim površinama.

stan kineski uredjenje

Iz malog hodnika ulazi se u prostranu, svetlu dnevnu zonu, koja zauzima najveću površinu stana. U centralnom delu prostorije nalazi se dnevni boravak s garniturom za sedenje. Osim garniture, tu su još i dve plastične stolice, smeštene u uglovima.

stan kineski uredjenje

Zid iza jedne od sofa skoro potpuno je prekriven nameštajem. Na njegovim krajevima su beli ormari koji se protežu do plafona, dok je između njih radni kutak. On obuhvata ploču stola, konzolno pričvršćenu za zid, i tri plitke konzolne police iznad nje.

Kako pripremanje hrane nije svakodnevna aktivnost vlasnika, kuhinja je vrlo mala ali funkcionalna. Smeštena je uza zeleni zid i obuhvata kuhinjsko ostrvo i blok visokih zatvorenih kuhinjskih elemenata, sa sudoperom između njih.

stan kineski uredjenje

U ovom stanu, trpezarija se nalazi u okviru kuhinje, a čine je dve sive barske stolice s ostrvom, u delu gde je radna ploča prepuštena i služi kao trpezarijski sto.

stan kineski uredjenje

stan kineski uredjenje

stan kineski uredjenje

Noćna zona obuhvata spavaću sobu s kupatilom odvojenim staklenom pregradom. Ona je potpuno svedeno uređena. U spavaćoj sobi nalazi se samo bračni krevet, koji zauzima centralnu poziciju, i plakari ugrađeni u produžetak zelenog jezgra, koje se i ovde proteže.

stan kineski uredjenje

U mali toalet u zelenom jezgru ulazi se iz kuhinje. U njemu su svi podovi i zidovi obloženi sivim heksagonalnim pločicama manjeg formata u obliku saća. Na pojedinim mestima na zidovima one su trodimenzionalne, tako da je stvorena upečatljiva tekstura.