ZAVODLJIVA SPAVAĆA SOBA – DEKORACIJA ZIDA IZA KREVETA

by | July 18, 2022
zid spavaca soba

U spavaćoj sobi nema potrebe za ekstravagancijom i preteranom dekoracijom – dovoljan je jedan atraktivan detalj. Donosimo vam nekoliko ideja kako da upravo to načinite od zida iza kreveta.

Kontrastna boja

Jedan od jednostavnih načina da zid iza kreveta pretvorite u najistaknutiji detalj u spavaćoj sobi jeste da ga obojite u neku intenzivnu nijansu koja će biti u kontrastu s koloritom ostatka prostorije. Ovo rešenje idealno je za spavaće sobe u neutralnim tonovima – boja će osvežiti prostoriju, ali ambijent i dalje neće biti previše napadan.

Zanimljive tapete

Sličan efekat kao u prethodnom predlogu možete postići oblaganjem zida dezeniranim tapetama ili fototapetom. Ipak, ovo rešenje zahteva malo više veštine u uređenju unutrašnjeg prostora, s obzirom na to da je potrebno uskladiti više boja, ali i stilove. Naime, dezen ili slika na tapeti daju joj određena stilska obeležja, te je neophodno da odaberete one koje će se uklopiti s vašom spavaćom sobom: na primer, cvetne motive za chabby chic, geometrijske mustre za moderan ambijent…

Veliko ogledalo

Ukoliko ne želite ili nemate mogućnosti za velike intervencije, zid iza kreveta možete staviti u centar pažnje kačenjem velikog ogledala. Iako je prema feng šui filozofiji ovo rešenje neprihvatljivo, mora se priznati da izgleda zaista fantastično. Stoga, ako niste pobornik ove drevne veštine s Dalekog istoka, iskoristite XXL ogledalo da postignete „wow“ efekat. Potrebno je samo da povedete računa da se ono stilski uklopi u vašu spavaću sobu.

Umenost u prvom planu

S obzirom na to da je krevet najvažniji element u spavaćoj sobi, njegova pozicija, a samim tim i zid uz koji se oslanja, biće najistaknutiji deo prostorije. Još jedan jednostavan način da ga dodatno istaknete jeste kačenje umetničkih slika ili fotografija. Slično kao i sa ogledalom, što je umetnina većeg formata, to će i efekat biti bolji.

Svetleća dekoracija

Ako su slike, fotografije ili ogledalo previše obične ideje za vas, na isti način upotrebite neki zanimljiv komad dekorativne rasvete. I ovo je jedno od rešenja koja, osim estetke, imaju i praktičnu ulogu – ako svetlo nije adekvatno za čitanje, poslužiće vam barem pri noćnom ustajanju iz kreveta.

3D obloga

Zid prekriven 3D oblogama uvek privlači pažnju, te je ovo još jedan atraktivan način da kompoziciju oko kreveta stavite u prvi plan. Kod ovog rešenja imate veliki izbor po pitanju, boja, dekora, kao i mustri pri slaganju panela. Takođe, možete otići i korak dalje i ovu trodimenzionalnu oblogu upotpuniti ambijentalnom rasvetom.


Max Vakhtbovych, www.pexels.com