NESVAKIDAŠNJI STAN U JARKIM BOJAMA – IDEJA SAMO ZA ODVAŽNE!

by | July 20, 2022
stan u jarkim bojama

Ovaj upečatljiv, lep i potpuno jedinstven životni prostor nalazi se u Edinburgu, a predstavlja omaž transformativnoj moći boje. Za njegov izgled odgovoran je umetnik Sam Buckley, koji umesto slikarskog platna oslikava zidove, ali i druge površine impozantnih dimenzija.

Nakon što je videla kako je Sam uredio svoju kuću, Brenda Carey, vlasnica stana koji vidite na fotografijama, poželela je da nešto slično uradi i u njenom domu koji je upravo kupila. Zatečeno stanje je bilo više nego dobro zahvaljujući odgovornosti prethodnog vlasnika koji je, pre nego što se iselio, sredio parket, okrečio zidove u belo i obavio više manjih popravki na vratima i prozorima tako da je sledeći vlasnik komotno mogao odmah da se useli.

Međutim, Brenda je želela mnogo više od običnog, gotovo sterilnog prostora. Želela je dom koji će ljude iznenaditi i oduševiti, i upravo zbog toga je kontaktirala Sama.

Rad na projektu Sam je započeo analizom knjige o grafičkom dizajnu koja mu je pomogla da oblikuje svoj umetnički izraz. „Nikada nisam zazirao od boja, naprotiv, one su mi uvek predstavljale veliki izazov. Jednostavno, volim da ih istražujem i eksperimentišem njima”, izjavio je dizajner. „Opšte je poznato da boje različito deluju na ljude, pa tako izazivaju kod njih i različite asocijacije. Moje studije teorije boja u Milanu su me definitivno ohrabrile da ih koristim na način
na koji to danas radim.“

Za ovaj stan, umetniku je kao inspiracija poslužila tkanina koju je slučajno našao, i to baš u vreme kad je dizajnirao seriju tepiha za italijansku kompaniju CC-tapis. Kako je za ovako velike stanove često teško naći potrebnu veličinu tepiha, odlučio je da napravi jedan unikatni koji će uobličiti
celokupni dizajn, a koji se bazira na igri oblika, posebno krugova i polukrugova

Iako možda na prvi pogled ne deluje tako, svaki od zidova je pažljivo analiziran kroz različite skice, pre nego što je dobio finalni izgled. „Verujem da pre pojave programa za dizajn nije bilo lako dizajnirati, bez obzira na to da li je reč o nameštaju, izgledu zidova ili nečem drugom. Na sreću, sada je sve drugačije.

U ovom slučaju, prvo sam nacrtao prostor stana u 3D programu, a onda sam se posvetio dizajnu zidova i kombinaciji boja. Tako sam došao do dobitne varijante, odnosno one koja je zadovoljila i mene i vlasnicu stana. Zatim sam pomoću olovke, kanapa i dobrog starog šestara preneo sve to direktno na zidove”, objašnjava Sam.

Arhitektonske elemente u ovom stanu koji ukazuju na određeni period u kojem je zgrada nastala, a koje bi mnogi dizajneri posebno istakli, Sem je potisnuo u drugi plan i ovoga puta dajući prednost bojama. „Namerno sam ignorisao arhitektonske detalje verujući da će velika grafika uneti ravnotežu između oblika i boja. I konačno, dobio sam moderan i originalan prostor u kojem su klasični detalji samo u drugom planu, nisu ni eliminisani, niti nevidljivi“, objašnjava on.

Motivi na zidovima nisu jedinstveni, ali način na koji on njima manipuliše jeste. Osmišljavanje tog dodatnog sloja originalnosti je njegova tajna uspeha i ono po čemu je prepoznatljiv. Potrebu da se promeni gipsana rozeta, umetnik je video kao priliku da osmisli njen novi dizajn koji će se uklopiti u prostor. Geometrijski oblik i svetloružičasta boja istakli su novu plafonsku dekoraciju. Isto tako, ručno rađene emajlirane brave na vratima oponašaju geometriju na tepihu.

„Na kraju smo imali oko devet različitih boja – mešavinu komplementarnih tonova i kontrastnih boja, kao i grupisanja unutar spektra boja“, priseća se dizajner. „Uvek koristim obične boje za zidove, ali njihovo mešanje prepuštam profesionalcima kojima tačno naznačim koje sve boje
treba pomešati i u kom odnosu da bi se dobila nijansa koja mi je potrebna. Iako vas dobijena nijansa oduševi u toj meri da biste je upotrebili na još nekoj površini, pravi umetnik zna kada je vreme da stane i kada je delo završeno.”