01.02.2022 Enterijer

ČAROBNI MAROKANSKI STIL

Koliko je Maroko čarobna zemlja prepuna mistike i egzotične energije odavno nam je poznato. Ona ne prestaje da oduševljava svojim orijentalnim šarmom i jedinstvenim karakterom, zbog čega je vrlo poželjna turistička destinacija. Boje i mirisi Maroka prisutni su u gastronomiji brojnih svetskih zemalja, ali u poslednje vreme, marokanski stil uspešno se uvukao i u brojne domove.

Stokes, James / living4media / Profimedia

U Maroku se prepliću uticaji Francuske, Portugalije, Španije, Mediterana, Afrike, Persije, te je sasvim razumljivo zašto je ovaj stil prepoznatljiv i izuzetno inspirativan. Ovaj luksuzni, dramatični, vrlo interesantan i uzbudljiv stil uređenja, sa svojom lepezom jakih i zagasitih boja, izrezbarenim drvenim nameštajem i čarobnim mozaicima, sve je popularniji i u modernim domovima širom sveta.

 Bauer Syndication / living4media / Profimedia

Za one koji ne žele u popunosti da se prepuste uticaju Maroka, tu je laganija verzija,
tzv. “Modern Moor” stil, koji izbegava etničku naglašenost enterijera modernizujući originalne motive i izdvajajući njihovu grafičku suštinu. Tako dobijate moderan, kulturološki inspirisan ambijent. Modern Moor akcentuje prostor ključnim elementima stila onoliko koliko vama odgovara.

 Manduzio, Matteo / living4media / Profimedia

BOJE
Marokanski dom podražava prirodu, te stvara egzotičnu i prijatnu oazu inspirisanu okolnim pejsažom. U većim prostorima najčešće se viđa jarkonarandžasta i tamnocrvena boja, sledi ih smaragdnozelena i plava, s primesama žute boje. U stanovima i modernije uređenim prostorima koji slede ovaj stil, zidovi su uglavnom beli, dok su detalji poput ukrasa i tkanina ti koji čitavom ambijentu daju šmek Maroka.

 Bauer Syndication / living4media / Profimedia

NAMEŠTAJ
Kada je nameštaj u pitanju, ako ćete u potpunosti da sledite stil, u prostoru ništa ne bi trebalo da bude sofisticirano i moderno. Suština je u jednostavnom, rustičnom stilu izrade nameštaja od tamnog drveta ukrašenog rezbarijama u floralnim i amorfnim motivima ili detaljima izrađenim od gvožđa. Sofe i taburei su niski, meki i izrazito ubdobni, stolice su najčešće sa rukonaslonima neobičnih oblika, dok su stočići ukrašenim fantastičnim mozaicima. U stanovima je već drugačija situacija – nameštaj je klasičan, ali zato komode, lampe, tepisi, tkanine i ukrasi daju pečat čitavoj prostoriji.

von Einsiedel, Andreas / living4media / Profimedia

LUKSUZNE I BOGATE TKANINE
Dezenirane tkanine jarkih boja tipične su za marokanski dekor. Njima su obloženi jastuci svih veličina i namena, nameštaj, prozori, a vrlo često i plafon. Draperije se koriste umesto
vrata, a pomerene su u stranu pomoću debelih, teških kanapa i kićanki.

 Wojnar, Radoslaw / living4media / Profimedia

OSVETLJENJE, RAMOVI, OGLEDALA
Izuzetno doprinose mističnoj atmosferi. Fokus je na prigušenom svetlu iz lampi ili visilica od perforiranog metala, rezbarenog drveta ili bojenog stakla. Sveće, bez obzira na to da li su postavljene na svećnjaku ili u tradicionalne lampe, najčešće su crvene ili tirkizne boje Atlantika i Mediterana. Ogledala ulepšavaju marokanski ambijent suptilno reflektujući svetlost i ukrašavajući zid. Poput nameštaja, i ramovi ogledala i slika izrađeni su od rezbarenog drveta ili metala, ponekad čak i ukrašeni kamenčićima u boji.

Stokes, James / living4media / Profimedia

PODOVI
Tamni, drveni podovi prekrivaju se ćilimima i bogato tkanim persijskim tepisima upečatljivog kolorita ili u neutralnim zemljanim tonovima. Takođe, na podovima prostora uređenih u marokanskom stilu videćete mnoštvo većih jastuka namenjenih sedenju i okruglih taburea presvučenim kožom. U kuhinjama i kupatilima neizostavne su pločice istakutog dezena.

Stokes, James / living4media / Profimedia

MAROKANSKE PLOČICE
Pločice su vrlo prepoznatljiv pečat marokanske kulture. Uz njih ćete naglasiti svaki prostor i pretvoriti ga u pravu stajliš zonu. Kupatila u kojima su podovi ili zidovi obloženi ovakim pločicama jednostavno su neodoljiva. No, izvrsno funkcionišu i u kuhinjskim ambijentima. Statement podovi nezamislivi su bez marokanskih pločica intenzivnih uzoraka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije