Ormar – kako ga projektovati da bude funkcionalan

Položaj, veličina i dizajn ormara neizostavne su teme pri opremanju stambenog prostora. Dizajn ormara ne odnosi se samo na njegovu spoljašnjost i unutrašnjost – koje, inače, izuzetno doprinose maksimalnoj iskoristivosti i funkcionalnosti ovog komada nameštaja. Problemi pri opremanju stambenih prostora najčešće su u vezi s brojem neophodnih elemenata. Stvari je uvek previše, a prostora povoljnog za pozicioniranje ormara premalo. U većim stanovima situacija je drugačija: ovde on može da se postavi i na pregradni zid.

Guliver/Thinkstock

Prednost ugradnih ormara u odnosu na klasične jeste i u njihovoj visini. Naime, ne postoji razlika u visini ormara i plafona, koja se najčešće koristi za dodatno odlaganje stvari i gde se skuplja prašina. Dubina ormara sa vratima sa šarkama je između 57 i 62 centimetra. Na dubinu korpusa (55-60 cm) se dodaju vrata debljine dva centimetra. Ukoliko planirate klizna vrata, potrebna je nešto veća dubina ormara (između 61 i 68 cm). Dubina kliznih vrata se kreće od 6 do 9 cm, u zavisnosti od vrste okova.

Guliver/Thinkstock

Izuzetno dobre pozicije za postavljanje ormara – osim onih predviđenih za spavaću sobu, dečji kutak i garderobu – jesu komunikacijski i ulazni prostori. Hodnike je poželjno projektovati u dimenzijama koje će osigurati smeštaj elementa dubine 45–60 cm. Minimalna širina hodnika nakon toga treba da iznosi 90 cm, a u manjim prostorijama prihvatljivo je i 80 cm. Naime, ispred ormara potrebno je osigurati i manipulativni prostor.

Organizacija unutrašnjosti ormara izuzetno je važna. Pri kupovini gotovih elemenata nema mnogo mogućnosti za njihovo prilagođavanje, dok su prilikom izrade ormara po meri mogućnosti ogromne. Raznovrsni mehanizmi za jednostavan pristup stvarima smeštenim visoko, fioke i police koje osiguravaju maksimalnu iskoristivost dubina većih od 60 cm, funkcionalne zaokretne police za ugaone prostore ormara u obliku slova L, kombinovanje veličine, visine i smeštaja prostora za vešanje i slaganje odeće – pružaju vam mogućnost da projektujete ovaj element prema sopstvenim potrebama. Iako masivni u prostoru, ormari mogu biti vrlo elegantni i diskretni.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije