24.11.2017 Dečja soba

Psihološki uticaj boja u dečjoj sobi

Roza je za devojčice, a plava za dečake… ili baš i nije tako? Zaboravite na ovaj kliše i pri izboru boja za dečju sobu oslonite se na želje i afinitete svog mališana, kao i na psihološki uticaj koji one imaju u enterijeru. U prvo se, ne sumnjamo, vi odlično razumete – a oko drugog ćemo vam mi pomoći.

Boje u enterijeru imaju moć da nas inspirišu, uzbude, umire, ili pak razdražuju. Na njihov psihološki uticaj posebno su osetljiva deca. Zato je dobar izbor boja u dečjoj sobi jedan od ključnih koraka u stvaranju optimalnog ambijenta, koji odgovara na sve zahteve koje ova prostorija treba da ispuni – da bude jednako kvalitetna za igru, rad i odmor.
Iako postoje neka opšta pravila o uticaju svake boje na raspoloženje, u obzir treba uzeti i druge faktore kao što su nijanse, intenzitet svetlosti i način kombinovanja s drugim bojama. Međutim, ispred svih ovih pravila treba postaviti individualne afinitete. Generalizovane savete koje vam donosimo zato posmatrajte iz dva ugla – šta je ono što bi se vašem detetu dopalo, i šta je ono što kod njega želite da podstaknete. Da bi vaš mališan bio srećan u svom životnom prostoru, između ove dve stvari treba uspostaviti balans.

Zelena
Zelena ima vrlo umirujuće dejstvo na psihu, što i ne čudi, s obzirom na to da ova boja najviše prija oku – u nju je najlakše gledati. Zbog toga se ona smatra primerenom za svaku prostoriju, a naročito za dečju sobu. Zelena nastaje mešanjem plave i žute, a nijansa i njen karakter variraće zavisno od odnosa količina svake od njih. Što je više žute, ona će izgledati življe i vedrije.
Osim umirujućeg dejstva, zelena takođe popravlja raspoloženje. Naučnici tvrde i da je odličan izbor za prostor u kom se obavlja bilo kakva mentalna aktivnost jer pozitivno utiče na brzinu učenja i čitanja. Sa ovom bojom nema bojazni da će izazvati negativne efekte ako je zastupljena u većoj količini, te je sjajan izbor za dečju sobu.

Crvena
Sa ovom snažnom bojom nema sredine – njena primena u dečjoj sobi (i enterijeru uopšte) može biti ili pun pogodak ili potpuni promašaj. Zato s njom treba biti izuzetno pažljiv. Crvena daje energiju telu, uzbuđuje um, ubrzava puls i disanje. Iako ovakav uticaj može doneti izvesne pozitivne efekte, naročito kod preterano pasivne i povučene dece, s crvenom treba biti krajnje umeren, jer duži boravak u prostoru gde ona dominira pobuđuje agresivnost i negativno utiče na koncentraciju. Ona je, dakle, odlična kao koloritni akcenat, ali je treba potpuno izbegavati ako su deca po prirodi nestašna i teško im je usmeriti pažnju i energiju. Takođe, nije najbolji izbor za sobe za bebe.
Kad je reč o izboru nijansi, svetliji tonovi crvene previše su nametljivi i kod dece mogu izazvati čak i strah. Stoga su nešto tamnije i zagasitije nijanse bolja opcija za detalje u dečjoj sobi – nasuprot jarkim, stvoriće topao i gostoljubiv ambijent. Crvenu je najbolje kombinovati sa svetlijim neutralnim tonovima. Druge jarke ili tamne nijanse prihvatljive su u paru s crvenom samo ukoliko su obe ove boje zastupljene isključivo kao akcenti.

Narandžasta
Ovo je možda najpotcenjenija boja u paleti za dečju sobu. Topla, vedra i mladalačka, narandžasta je zapravo odličan izbor za prostor namenjen najmlađima jer podstiče ekstrovertnost, samostalnost i samopouzdanje, a osim toga, ne podleže stereotipnoj podeli na „muške“ i „ženske“ boje. Ona takođe ohrabruje komunikaciju i saradnju, pa je savršena za sobe koje deli dvoje dece.
Iako nije napadna kao crvena, narandžasta je ipak vrlo intenzivna boja, pa ne treba preterivati s površinama na kojima se primenjuje. I ovde važi pravilo da je najbolje kombinovati je s neutralnim tonovima, pri čemu s njom možete biti i malo smeliji i uvesti i tamnije nijanse sive, ili čak crnu. Takođe, sjajno će se uklopiti s plavom kao svojim komplementarnim parom.

Žuta
Za većinu ljudi, žuta simboliše radost, razigranost i energičnost, a neke studije pokazuju i da se često povezuje s motivacijom. Svetlije pastelne nijanse doprinose koncentraciji, dok one intenzivnije podstiču memoriju. Ipak, previše žute ima sličan efekat kao i preterivanje s crvenom. Da rezimiramo: žuta je zbog pomenutih pozitivnih efekata savršen izbor za dečje sobe, naročito u školskom uzrastu, ali treba biti umeren.
Kao i narandžasta, ova boja jednako je prihvatljiva za decu oba pola. Zbog velikog broja nijansi koje se umnogome razlikuju po karakteru – od pastelnih, do drečavih neonskih – žuta nudi i velike mogućnosti za kombinovanje s drugim bojama, i svetlim i tamnijim, zagasitim ili intenzivnim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije