Deca
17.05.2014 Dečja soba

Soba za srećno detinjstvo

Prilikom uređenja stana posebnu pažnju treba posvetiti prostoriji u kojoj vaši mališani provode najviše vremena – dečijoj sobi. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ”dečije carstvo” postane lepo dizajniran i funkcionalan prostor.

Dečija soba treba da bude pozicionirana tako da su joj prozori okrenuti ka dvorišnom delu zgrade (zbog buke i štetnih materija) i, po mogućnosti, prema istoku ili jugu, što ovoj prostoriji obezbeđuje optimalnu količinu dnevne svetlosti.

Prostor bi trebalo projektovati u dogovoru sa detetom, a poželjno je da ima jasno definisane celine – deo za igru i kutak za učenje i odmor. Međutim, naša prosečna porodica nema stan velike kvadrature, a samim tim ni prostranu dečiju sobu, te vam stoga otkrivamo nekoliko trikova uz čiju pomoć ćete prostor namenjen mališanima učiniti prijatnim i funkcionalnim.

Deca slika 1

Kako izabrati nameštaj
Soba u kojoj boravi dete zahteva raspored koji se može menjati prema potrebama mališana, što podrazumeva funkcionalan i lako pokretan nameštaj.

U dečijoj sobi na fotografiji, površine osnove 15m², krevet je obložen tapaciranom “ogradom” i smešten u udubljenje u zidu , gde su smešteni i garderober , kao i velika ugradna polica , koja u zavisnosti od uzrasta deteta može da posluži za odlaganje igračaka ili knjiga.

Deca školskog uzrasta obično ne vole nameštaj malih dimenzija – ormariće, male police i komode sa fiokama – koji vremenom postaje premalen za njihove potrebe. Zbog toga je uza zid naspram kreveta postavljena velika polica sa fiokama na koju je smešten i televizor .

U delu predviđenom za igru, na zid pored vrata okačene su švedske lestve . Radni sto, neophodan komad nameštaja u svakoj dečijoj sobi, smešten je u ugao pored prozora i na njemu se nalazi računar .

Boje
Izbor boja veoma je važan, jer one utiču na raspoloženje deteta, njegova osećanja i ponašanje. Ni slučajno nemojte propustiti da se konsultujete sa svojim mališanom o bojama koje će dominirati u njegovoj sobi.

Preporučljivo je da to budu jarke i “žive” boje jer podstiču dečiju maštu, ali ako je vaše dete hiperaktivno i previše nestašno, mnogo je bolje upotrebiti pastelne nijanse.

U ovom slučaju, dominantne boje su zelena i žuta. Dokazano je da zelena boja najviše prija ljudskom oku i da deluje umirujuće. Ona je simbol prirode, prostranstva, slobode i kao takva potpuno odgovara prostoriji u kojoj boravi dete.

Deca slika 2

Podovi
Pod je u dečijoj sobi veoma važan. Ako želite da se njen mali “stanar” oseća prijatno i da mu bude toplo, pošto se uglavnom igra na podu, stavićete tepih ili tapison, nipošto keramičke pločice koje su, doduše, mnogo praktičnije za održavanje.

Vodite računa o tome da izaberete neku “praktičnu” boju, da se što manje primećuju mrlje, a dobar primer je tepih sa slike u kombinaciji zelene i krem boje.

Dobro rešenje za obloge poda dečije sobe jeste laminat zbog njegove velike otpornosti na habanje, ogrebotine i ostala oštećenja. Takođe, ova vrsta obloge je zahvalna i zbog njenog lakog čišćenja i održavanja.

Osvetljenje
Prilikom uređenja dečije sobe treba voditi računa o specifičnim potrebama mališana, što znači da se, osim optimalne količine dnevnog svetla, ovom prostoru mora obezbediti i kvalitetno veštačko osvetljenje. Kod postavljanja rasvetnih tela neophodno je pažljivo odabrati njihov položaj, kao i jačinu sijalica.

U sobi, koju vam prikazujemo kao primer, postavljeni su luster, svetlo iznad kreveta, a dobra ideja je i lampa na komodi, kao i osvetljenje radnog dela.

Ovi mali saveti osnovno su što roditelj treba da zna kada uređuje stan. Međutim, vi sami najbolje poznajete svoje dete, a svako malo biće je individua za sebe i ima specifične želje i potrebe.

Obratite pažnju na to šta vaš mališan voli, čemu se divi i šta mu prija, te u tom pravcu razmišljajte kada opremate nameštajem njegov prostor ili uzimate četku i boje u ruke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije