Police
16.05.2014 Dnevni boravak

Nameštaj po vašem ukusu

Zahvaljujući trendu – jednostavnom obliku i modi pravih linija, poslednjih godina otvaraju se mogućnosti da sami osmislite prostor, napravite i sastavite nameštaj kakav želite i kakav odgovara baš vašem stanu.

Police slika 1

Ukoliko imate deo zida neobičnih dimenzija, pa u prodavnicama ne možete da pronađete policu kakvu ste zamislili i kakvu želite, dizajnirajte je i napravite je sami.

Uputićemo vas u osnovna pravila koja će vam umnogome olakšati put dolaska do ručno rađenog nameštaja na koji ćete biti ponosni, a ne sme se zaboraviti ni ekonomska opravdanost. Niža cena, ukoliko policu budete sami dizajnirali i sastavljali, sigurno će upotpuniti vaše zadovoljstvo ovim komadom nameštaja.

Police slika 2

Odabir materijala
Oplemenjene ploče iverice (univer) koriste se za proizvodnju nameštaja i dekorativne unutrašnje opreme. Upravo vam ovaj materijal predlažemo za izradu police za knjige. Ploče su kantovane PVC trakom.

Na našem tržištu, po vrlo povoljnim cenama, dostupna je široka paleta dekora i površinskih struktura. Debljine koje se uglavnom mogu pronaći u rasponu su od 1,1 do 4,1 cm.

Da se ne biste kasnije susreli sa problemom krivljenja polica pod težinom, predlažemo vam da se odlučite za deblju ploču. Takođe, sa estetskog stanovišta naš glas “za” imaju upravo one, debljine od 3,1 do 4,1 cm, koje predlažu i najveće svetske fabrike nameštaja.

“Deblje” ploče iskoristili smo u ovom slučaju za spoljne “nosive” kako horizontalne tako i vetrtikalne ploče. Unutrašnje, “pregradne” ploče debljine su 2 cm. Veliki je asortiman različitih vrsta drveta furniranih ploča iverice: bukva, hrast, jasen, mahagoni, američka trešnja, orah…

Police slika 3

Potrebne dimenzije ploča
Za policu spoljašnjih dimenzija 181,2×76,2×33 cm potrebne su dve ploče dimenzija 173x33x4,1cm (za bočne spoljašnje zidove, ), dve manje ploče dimenzija 76,2x33x4,1cm (za dno i gornju spoljašnju ploču, ) i tanje ploče debljine 2 cm (8 komada dimenzija 33x33x2 cm,  i jedna 173x33x2 cm, ).

Ploču zadnjeg zida dimenzija 181,2×76,2 cm,  možete izraditi od drveta manje debljine jer ova ploča nije nosiva i ima samo ulogu da “zatvara” prostor police. Mi smo iskoristili debljinu ploče od 0,5 cm.

Ukoliko ne nameravate da postavite policu uza zid, već želite da je iskoristite kao pregradu između dve prostorije, na primer, trpezarije i dnevnog boravka, preporučujemo da izbegnete postavljanje zadnjeg zida police i tako ovim komadom nameštaja fizički odvojite, ali vizuelno spojite ova dva prostora.

Pojedinačni elementi police prikazani su na fotografiji 1.

Police slika 4

Montiranje
Nakon odluke o vrsti i o dimenzijama police na osnovu vašeg crteža, pri kupovini materijala – drvenih ploča, uslugu sečenja u većni slučajeva dobijate besplatno. Na slikama iznad smo vam prikazali postupak spajanja isečenih ploča ove vrlo jednostavne, a praktične police dimenzija 181,2×76,2×33 cm.

Prvo je potrebno spojiti noseće zidove – na manju horizontalnu šrafovima spojite vertikalne obodne, ali i unutrašnju vertikalnu ploču. Zatim, obodnu noseću konstrukciju završite spajanjem gornje horizontalne ploče sa vertikalnim (slika 2).

Predlažemo vam da ova spajanja obavite na podu a zatim policu uspravite. Zašrafite zadnji zid police, i na kraju, postavite 8 horizontalnih malih ploča na nosače koje ćete postaviti u unapred izbušena mesta u unutrašnjim zidovima vertikalnih ploča (slika 3).

Ukoliko se odlučite da u nekom periodu menjate raspored pregrada, napravite veći broj rupa na vertikalnim nosivim zidovima i tako, po potrebi, omogućite menjanje visina unutrašnjih pregrada.

Dimenzije police, broj horizontalnih i vertikalnih pregrada, veličinu pregrada i ostale parametre moguće je menjati po vašoj potrebi. Veličine i broj ploča koje su vam potrebne mogu da se menjaju, ali će princip sklapanja ostati isti.

Ovim tekstom želeli smo da vam pokažemo kako je, u stvari, jednostavno da sami napravite sopstveni komad nameštaja koji će u potpunosti odgovarati vašim potrebama. Javite nam ukoliko se odvažite na ovaj korak i poslušate naše savete.

Police slika 5

mali saveti
Ukoliko se odlučite da policu montirate sami kod kuće, predlažemo vam da sledite naše savete:
1. Pri prenošenju ploča većih dimenzija, da biste izbegli savijanje i eventualna oštećenja zida u stanu, ploču neka prenose dve osobe tako da pridržavaju ploču sa obe strane.

2. Ukoliko nameštaj sklapate kod kuće, da biste izbegli oštećenja parketa ili laminata, ali i samih drvenih ploča, kao podlogu postavite meku i debelu tkaninu ili stari tepih.

Pripremila: Marina Mastilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije