31.12.2021 Enterijer

Feng-šui – boje u domu

Doslovan prevod termina feng šui je „vetar-voda“, a reč je o drevnoj kineskoj filozofiji koja podrazumeva i uređenje doma, odnosno kako pravilno pozicionirati nameštaj i urediti prostoriju da bi se postigao sklad. Boje, koje su povezane sa pet osnovnih elemenata – drvo, vatra, zemlja, metal i voda – takođe igraju važnu ulogu u ovoj praksi. One su nosioci pozitivne ili negativne energije, poznate kao chi. Prema zagovornicima ovog drevnog učenja, boje ne treba da biramo samo prema sopstvenom ukusu već da uzmemo u obzir sve elemente u prostoriji jer samo tako je moguže postići sklad i jedinstvo koje će doneti i pozitivnu energiju.

Crvena za sreću

Crvena boja je u mnogim kulturama povezana s ljubavlju. Međutim, prema feng-šuiju ona predstavlja vatru koja će u vaš dom uneti radost, sreću, pa čak i uzbuđenje. Ipak, ovu vatrenu boju morate pažljivo koristiti. Na primer, u spavaćoj sobi je ne bi trebalo koristiti, ili njenu upotrebu svesti na najmanje moguću meru, npr. kroz detalje. Činjenica je da ova boja aktivira Yang, odnosno strast, ali ukoliko je previše zastupljena u spavaćoj sobi, nemojte računati na kvalitetno opuštanje i san. Radije unesite crvenilo u kuhinju jer će ubrzati probavu, a u jutarnjim satima stvoriti osećaj razbuđenosti.

Plava boja za smirenje i koncentraciju

Postoji mnogo nijansi plave boje, a svaka od njih može promeniti izgled prostorije u potpunosti. Bez obzira na nijansu, ova boja unosi energiju, slobodu i pomaže pri koncentraciji. Feng-šui stručnjaci savetuju upotrebu plave boje u kupatilu, spavaćoj,  radnoj ili sobi za bebu.

Žuta i zlatna za zdravlje

Žuta nije samo boja sunca već blagotvorno utiče na zdravlje (čak i plodnost). Ukoliko ova boja nije zastupljena u vašem domu, unosite je polako počevši od manjih, dekorativnih predmeta ili, recimo, cveća. Žuta i zladna su preporučljive u kancelarijama, jer blagotvorno utiču na organzam kada ste pod stresom ujedno pospešujući stvaranje novih poslovnih kontakata.


Ljubičasta za bogatstvo

Ljubičasta boja u kineskoj kulturi, kao i u ostatku sveta, odlika je kraljevskih porodica, uticajnih dinastija i, kao takva, obećava bogatstvo. Počnite sa njenim svetlim, pastelnim nijansama, kao što je boja lavande. Ljubičastu boju najbolje je upotrebiti u finansijskom centru doma, odnosno u levom uglu od ulaznih vrata.

Zelena za rast i obnovu

Zelena boja je najsvestranija boja feng-šuija i možete je koristiti baš u svakoj prostoriji u svom domu jer donosi ravnotežu i harmoniju u ambijent.

gettyimages, instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije