30.10.2017 Enterijer

Latinoamerički senzibilitet i evropska klasika

Prostrani stan u Sao Paulu pretrpeo je velike izmene usled promenjenih životnih okolnosti vlasnika. Arhitekta Dijego Revolo osmislio je prostor koji će dugoročno odgovarati potrebama porodice, kako u smislu organizacije tako i sa aspekta dizajna, koji predstavlja kombinaciju latinoameričkog senzibiliteta i evropskih tendencija.

Stan od 130 m2 vlasništvo je mladog advokata iz Sao Paula, koji je ovu nekretninu kupio dok je još živeo s roditeljima, ne računajući na to da će već biti oženjen kada se u njega useli. S obzirom na novonastale okolnosti, kao i nameru novopečenog para da u skorije vreme proširi porodicu, javila se potreba za reorganizacijom prostora. Za to je angažovan arhitekta Dijego Revolo, koji je uspešno odgovorio na sve zahteve svojih klijenata.
Izmene u prostornoj organizaciji podrazumevale su proširenje dnevnog boravka na račun lođe, koja je imala dovoljnu dubinu da ova intervencija ne bude uočljiva na fasadi objekta. Granica dnevnog boravka sa izlazom na lođu pomerena je tako da bude u istoj ravni sa granicom između trpezarije i spavaćih soba. Upravo u vezi sa trpezarijom i spavaćim sobama izvršena je druga funkcionalna intervencija. Zid koji ih je delio srušen je, a umesto njega postavljene su drvene klizne pregrade od poda do plafona. Time je stvoren fleksibilniji prostor, dobilo se dodatnih nekoliko centimetara u širini spavaćih soba, a tamne drvene pregrade estetski su doprinele ambijentu.
Kada je reč o dizajnu enterijera, njegova glavna obeležja tipična su za ovo podneblje: obilje dnevnog svetla, drvo tamnih nijansi kao dominantan materijal, razigranost – bilo kroz kolorit, dezene ili neki drugi detalj – i biljni materijal kao glavna dekoracija. Međutim, sve ovo Revolo je upotpunio elementima koji odgovaraju evropskoj estetici i spadaju u dizajnerske klasike. Tako su se u dnevnoj zoni našle fotelje Redondo italijanskog brenda Moroso, čiji dizajn potpisuje Patrisija Urkvijola, trpezarijske stolice Ims i italijanske keramičke pločice Ceramiche Refin, koje predstavljaju lajtmotiv enterijera. One oblažu zidove, pod i plafon u kuhinji, a ističu se monohromatskim geometrijskim dezenom.

Jednostavna bela kuhinja linearno je organizovana i prati oblik prostora u kom se nalazi. Od trpezarije je deli široki šank, koji u potpunosti otvara pogled ka njoj, što je omogućilo da upečatljive pločice postanu centralni detalj cele dnevne zone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije