25.03.2022 Enterijer

MALI STAN OBASJAN SUNCEM

Enerijer koji odiše pozitivnom energijom osmislili su Biljana Turanjanin Pujo i Sava Akumović.

Iako je prostor vrlo mali, on u potpunosti zadovoljava sve funkcionalne zahteve stanovanja. Naspram ulaznih vrata nalazi se potpuno transparentni pano od kaljenog stakla, koji pruža utisak izdvojenog antrea, a kuhinjski pult iza njega i odraz dnevnog boravka u ogledalu kao da nam žele dobrodošlicu i pozivaju nas unutra.


Dizajn garderobera i police za TV vrlo je sveden, ali i istovremeno predstavlja težište celog prostora. Frontovi elemenata izrađeni su u kombinaciji belog univera u visokom sjaju i dezena drveta, a isti materijal zastupljen je na ostalim većim površinama, ali i na detaljima u stanu.
Vešto pozicionirano ogledalo produbljuje prostor i pruža nam potpuno neočekivane vizure. Garnitura, presvučena tekstilom i dopunjena odgovarajućim svilenkastim jastucima, predstavlja savršenu osnovu za formiranje udobnog dnevnog boravka. Tabure sive boje tapaciran je istim tekstilom kao garnitura. Podna lampa Foscarini Fork (Lusso) daje šmekersku notu celom prostoru. Klub-sto izrađen od belog furnira lepo se ističe na tepihu Wissenbach Dream.


U uglu kod prozora smešten je radni kutak sa ugradnim stočićem i policama za knjige. Neobična bela lampa Gervasoni Bolla S od pruća prati formu visilica iznad pulta i diskretno dopunjuje celu priču. U dnevnom boravku se na prvi pogled uočava interesantan tapet, koji razigrava prostor i naglašava dobru energiju. Usmeravajući reflektori i hromirane visilice (Eglo) akcentuju pojedine teksture i umekšavaju čistotu forme. Jasno definisana struktura garsonjere nije ostavila mnogo mogućnosti za velike intervencije u prostornim odnosima.


Investitori su želeli savremen, jednostavan, funkcionalan interijer sa dosta prostora za odlaganje. Zato su uklonjeni zidovi i vrata prema dnevnom boravku i kuhinji te je umesto mračnog hodnika formiran praktičan, svetao antre.
Iza jednostavne kubične forme smeštena je vešarnica i prostrana garderoba, tako da je ostatak prostora potpuno rasterećen.


Pult je postavljen tako da se nadovezuje na kuhinju i „otvora“ prilično klaustrofobičan prostor u
kome se ona nalazi. Stari nameštaj u kuhinji zadržan je i samo malo prepakovan da bi se dobio i vizualno komforniji prostor.


Izvijeni pult, sa kaljenim staklom postavljenim od poda do plafona, služi za obedovanje,
a kao originalno i funkcionalno rešenje fizički odvaja, a vizualno spaja ulaz i kuhinju. Pri samom ulasku u stan sunčeva svetlost u pozadini dopunjuje jasnu “scenografiju” i doprinosi da se ljudi osećaju lepo.


U ulaznoj zoni i u kuhinji postavljene su granitne pločice Ragno u boji meda (Mativa Stones),
tako da su oni vizualno povezani. U ostalim delovima stana stavljen je brodski pod hrast natur bajcovan u belo (Saga). Ogledalo na bočnom zidu, pored neočekivanih vizura, vidno proširuje taj prostor i odaje utisak prostranog ulaznog dela

Srđan Bosnić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije