02.03.2022 Enterijer

MALIM IZMENAMA DO FANTASTIČNOG STANA

Zagrebačko Središće je oduvek bio popularan kvart, a u zadnjih nekoliko godina popularnost mu samo raste, pa je tako postao bogatiji za mnoge kulturne, sportske i obrazovne sadržaje uz već standardnu blizinu jednog od lepših parkova – Bundek. Upravo to je bio razlog što su klijenti Maria Goleša, dizajnera enterijera, rešili da kupe stan u ovom delu grada.

Radi se o mladom i perspektivnom bračnom paru sa dvoje male dece koji žive užurbani način života. Stan koji su pronašli odgovara odgovara njihovim potrebama, ali je sadržajno i prostorno zahtevao određene izmene, odnosno rekonstrukcije.

Stan je inicijalno sadržavao ulazni hodnik koji je centralno smešten u prostor istog te ga deli na spavaću i dnevnu zonu. Odmah uz ulazna vrata smešten je mali gostinski WC koji nije previše udaljen od prostora dnevnog boravka, a opet dovoljno da gosti imaju potrebnu intimu prilikom korištenja istog.

U levom krilu stana nalaze se dve spavaće sobe sa prostorom predsoblja i pripadajućim kupatilom, koje je za potrebe četvoročlane porodice bilo premalo pa je trebalo povećati površinu.

Desni krak stana je rezervisan za prostrani dnevni boravak sa, kako to već danas biva, prostorom za obedovanje i odvojenom kuhinjom. Iz prostora dnevnog boravka se izalazi na ne preveliki balkon, ali dovoljno velik da se uživa u ispijanju jutarnje kafice ili većernjem druženju.

Inicijalni raspored je odgovarao vlasnicima, ali je Mario našao način da poveća kupatilo, kako bi bilo mesta za veš-mašinu i walk-in tuš-kabinu, umesto ugrađene postojeće kade. Takođe je hteo da stvori bolju komunikaciju između odvojenog prostora kuhinje sa prostorom trpezarije i dnevnog boravka.

Izlaz na balkon bio je premalen s obzirom na to da je cilj bio da se dobije više svetla u dnevni boravak i komforniji izlaz sa dvokrilnim kliznim vratima. Na taj način postignuto je da u vrućim letnjim noćima balkon postane vizuelni deo dnevnog boravka. Mario je sugerisao da se prome sve postojeće zidne i podne obloge te da se osveži postojeću instalaciju.

Svi ovi poduhvati rezultirali su kompletnom rekonstrukcijom celog stana uz manje izmene pregradnih zidova radi bolje funkcionalnosti i prostranosti.

Cilj je bio da se u stanu dobije što je moguće više svetla, pa su se, osim povećanja balkonskih vrata, upotrebili i svetli tonovi zidnih i podnih obloga, ali i samog nameštaja. Kao i uvek, cilj nije bio stvoriti sterilno beli prostor već uneti dozu topline i osobnosti u isti pa je zato sve razbijeno toplim bojama konjaka, prirodnog drveta i kože. Svetli tonovi su prirodne nijanse boje peska i zemlje koje se provlaće kroz ceo stan.

Kupatilo je povećano na uštrb nešto manje varijante ulaznog hodnika koji je i onako i više nego dovoljno prostran. Tako je u kupatilu dobijena zgodna niša u zidu u koju su smešteni veš-mašina i bojler. Zatvorena je transparentnim, ukrasnim vratima, izrađenim u vidu popularnih letvica.

Pregradni zid između kuhinje i dnevnog boravka dizajner je delimično otvorio kako bi se u otvor smestili kuhinjski šank i tako dobila lepu poveznica između ova dva prostora. Tom prilikom se moralo voditi računa o veličini otvora jer je predmetni zid nosive konstrukcije te je iznad otvora morala ostati noseća greda. Ista ta je zgodno sakrivena s jedne strane visećim kuhinjskim elementima, a od strane dnevnog boravka postavljene su ukrasne letvice, koje se prostiru duž celog zida.

S obzirom na to da su vlasnici stana veliki gurmani i rado organizuju večere za prijatelje, kuhinja je zahtevala nešto više radne i ostale površine za sve njihove potrebe. Uprkos tome, cilj dizajnera nije bio da se dobije kuhinja sa čistim linijama u dužini od šest metara pa je takvu monotoniju razbio sa zgodno osmišljemim bočnim vitrinama u kojima je smešteno ambijentalno svetlo. Da bi se dobila još bolja vizuelnu povezanost sa trpezarijom, i u njoj je postavljena komoda u istom stilu. Ostali nameštaj u dnevnom prostoru je iz asotimana italijanskog brenda „Calligaris“ i poljskog „KLER“-a. Rasveta u celom stanu je iz asortimana „AZZARDO“ a stolarski elementi rađeni po meri su od MATA Projekt d.o.o. iz Petrinje.

Mario Goleš

GOLEŠ DESIGN D.O.O.

Arhitektura i Dizajn interijera

Mob: 091 1663680

Mario Goleš on Behance

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije