18.11.2021 Enterijer

OPEN SPACE

Kada je reč o uređenju doma, jedna od najvažnijih prekretnica s kraja 20. veka svakako je koncept open space (otvoreni prostor). Savremeni način života gotovo da je ukinuo granice između privatnog, poslovnog i društvenog. Tako je stambeni prostor postao mesto za život, rad, druženje i slobodne aktivnosti.

Kako bi ovakav prostor ispunio sve svoje zadatke, posebno je važno uskladiti njegove funkcionalne i estetske komponente. Funkcionalnost se, prvenstveno, odnosi na pravilan raspored elemenata unutar pojedinačnih grupa – dnevnog boravka, kuhinje, trpezarije i radnog prostora, te na pravilan odnos između tih grupa. Boravak i obavljanje pojedinih aktivnosti u jednoj funkcionalnoj celini ne sme da remeti aktivnosti u drugoj. Komunikacijski tokovi među njima treba da budu jasni i logični kako se ne bi poremetila funkcija celog sklopa.

Stan ili kuća, bez obzira na veličinu, obično ima dnevnu sobu i kuhinju kao dve zasebne prostorije. Novi trendovi u načinu života zahtevaju i nov način osmišljavanja prostora. Da bi u isto vreme mogli da uživate u spremanju gastronomskih specijaliteta i provodite ga sa svojim voljenima, predlažemo vam da, ukoliko je to moguće, šankom povežete kuhinju i dnevni boravak. Naravno, vodite računa o tome da se ovaj element stilski uklapa u obe celine.Želite li da i vaš dom krasi kućni šank, razmislite gde biste ga tačno stavili i za šta bi trebalo da vam služi. Ovaj element najčešće se postavlja između kuhinje i trpezarije kako bi svojom visinom odvojio radni deo kuhinje od ostatka prostora u stanu. Ukoliko nemate dovoljno mesta za trpezarijski sto sa stolicama, šank može da preuzme ulogu glavnog mesta za obedovanje.

Zaobljeni šankovi izgledaju vrlo lepo u prostoru, baš kao i oni u obliku slova L, pogodni za veće enterijere. Jedan krak L-šanka može da posluži kao zona za sedenje s barskim stolicama, a drugi deo možete pretvoriti u radni pult, s komodom ili vitrinom u donjem delu za čuvanje posuđa.

Ako imate decu, budite praktični te prostor prilagodite i njima. Možda vam u ovom slučaju nisu zgodne barske stolice, pa pored ostrva možete staviti i trpezarijski sto – ili jedan deo ostrva spustite na dečju visinu. Standardna visina stola je 75 cm, a visina sedišta stolica je 45 cm. Trpezarijski sto može i da se izvlači iz kuhinjskog ostrva – još jedno rešenje koje je primenljivo u malom prostoru.

Pri izradi, pre svega vodite računa o njegovoj visini. Ako su stolice za šank visoke oko 75 cm, šank bi trebalo da bude visine oko 105 cm kako bi omogućio udobno sedenje. Dužina zavisi od veličine prostora koji vam je na raspolaganju u kuhinji.

Ukoliko želite dodatno odvojiti dnevni boravak, to možete postići pokretnim panelima. Takođe, moguće je otvoriti i samo „prozor“ između ove dve prostorije, koji tada treba iskoristiti i kao šank.

 

gettyimages, pinterest

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije