07.11.2021 Enterijer

Razmišljate o zameni prozora?

Tokom svog veka trajanja krovni prozori izloženi su velikom naprezanju. Moraju da podnesu oštru hladnoću i jak sneg tokom zime, vrelinu tokom leta i uslove kao što su vetrovi, kiše, oluje i grad. Iako su svi krovni prozori napravljeni da traju, tehnologije i standardi su umnogome napredovali poslednjih decenija. Da biste imali bezbedan i energetski efikasan prozor, stručnjaci savetuju da ih zamenite ako su stariji od 20 godina. Ako se pridržavate naših saveta, možete biti sigurni da će sve proteći lako i da ćete dobiti odličan krajnji rezultat:

1 Ne gledajte na zamenu prozora kao na projekat „uradi sam”!

Iako je zamena krovnog prozora mnogo lakša nego što biste pomislili, to je ipak stvar za stručnjake, pa slobodno potražite iskusnog majstora za ugradnju, koga je preporučila kompanija VELUX! Majstor može da zameni stari krovni prozor za samo jedan dan, ali ova prilika je pravo vreme da razmislite o proširenju površine kroz koju u prostoriju može da ulazi dnevna svetlost. Ugradnja većeg broja krovnih prozora istovremeno uz zamenu jednog lakše je, ekonomičnije i štedi vreme u odnosu na odvojenu zamenu starog i ugradnju novih prozora.

2 Pažljivo izaberite kako želite da zamenite svoje prozore!

Postoje tri vrste zamene krovnih prozora, a na osnovu vaših starih prozora i vaših ideja za sobu profesionalni majstor za ugradnju će odmah znati koji je najprikladniji. Zamena krovnih prozora uz zadržavanje unutrašnje opšivke oko prozora predstavlja najbrže i najjednostavnije rešenje, jer se ne oštećuje omalterisani zid oko prozora i površine u unutrašnjosti. Ovo rešenje najbolje funkcioniše kada se stari VELUX krovni prozor zameni novim. Čak i sa ovom najjednostavnijom mogućnošću zamene, u nekim se slučajevima toplotna izolacija može dodati prozoru.

Imate krovni prozor drugog proizvođača?

Nema problema, može se lako zameniti novim VELUX prozorom uz delimičnu intervenciju u unutrašnjoj opšivci, kada se uklanja samo gornji deo postojeće unutrašnje obloge. Ova alternativa ima mnogo prednosti jer se novi krovni prozor može ugraditi dublje u krovnu konstrukciju, što poboljšava njegovu toplotnu izolaciju. Nakon otvaranja prostora za ugradnju lako se može dodati još jedan prozor za dobijanje više dnevne svetlosti.

Treća mogućnost zamene krovnih prozora je intervencija u unutrašnjoj oblozi i dodavanje izolacionih proizvoda. Ova mogućnost je odlična prilika da poboljšate sve slojeve izolacije. VELUX hidroizolacioni okvir obezbeđuje precizno i sigurno uklapanje u krovnu konstrukciju dok parna brana dodatno jača izolaciona svojstva i pomaže u sprečavanju formiranja kondenzacije u krovnoj konstrukciji.

 

3 Imajte na umu svoju konačnu zamisao o sobi kada birate unutrašnje završne slojeve!

Uz VELUX možete da birate završni sloj! Elegantni beli poliuretanski završni sloj ima konstrukciju sačinjenu od drvenog jezgra i poliuretanskog premaza, koja je otporna na vlagu i temperaturne promene, tako da je idealan izbor za kupatilo ili kuhinju, mada će se lepo uklopiti i u ostale prostorije.

Krovni prozori od nordijske borovine sa završnim slojem obloženi su providnim lakom na bazi vode koji štiti drvo od prljavštine i vlage. Ovaj završni sloj je savršen izbor za prirodna okruženja, a savršeno se uklapa i u prostorije rustičnog stila.

4 Izolacija je ključna stvar koju treba razmotriti!

VELUX krovni prozori sa trostrukim staklom smanjuju gubitak toplote i toplotne mostove, pa je unutrašnja temperatura u prostoriji viša tokom zime a niža tokom leta. Bolje izolovane prostorije takođe će smanjiti vaš račun za struju, jer ne morate toliko da grejete tokom hladne sezone, odnosno da koristite klimu kada je napolju toplo.

5 Obezbedite sebi maksimalnu udobnost

Za maksimalnu udobnost pobrinuće se unutrašnje i spoljašnje roletne! Siesta, plisirane, venecijaneri, zaštita od vrućine… Na raspolaganju je veliki broj mogućnosti za roletne, koje se mogu ugraditi unutra ili spolja. VELUX spoljašnje roletne dobar su izbor ako želite da pojačate toplotnu zaštitu zimi bez žrtvovanja estetike, dok Duo roletna za zamračivanje obezbeđuje spokojne noći zahvaljujući značajnom zamračenju u prostoriji.

Ako razmišljate o maksimalnoj udobnosti, nikako nemojte zaboraviti da možete izabrati i VELUX sistem kojim zgodno upravljate krovnim prozorima putem daljinskog upravljača – VELUX ACTIVE!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije